Getergde Maradona werkt aan revanche

ROTTERDAM, 22 JUNI. Ook na hun eerste wedstrijd is het nog een raadsel of de Argentijnen hoge ogen kunnen gooien op het WK. Ze wonnen in Boston afgetekend met 4-0, maar Griekenland behoort tot de zwakste teams op het tournooi. Voor Argentinie, tweevoudig wereldkampioen, betekende deze uitslag de grootste zege sinds de 6-0 tegen Peru tijdens het WK van zestien jaar geleden in eigen land.

Diego Armando Maradona begon gisteren aan zijn vierde wereldkampioenschap. De Argentijnse balvirtuoos is inmiddels bijna 34 jaar en mist uiteraard de kracht om net zo uit te blinken als acht jaar geleden in Mexico toen hij zijn land naar de titel leidde. Maar hij heeft af en toe nog steeds zijn bevliegingen. Zoals in de 15de minuut van de tweede helft. Van de rand van het strafschopgebied schoot hij met links fraai raak.

Maradona loopt beduidend minder dan vroeger en is soms onzichtbaar. In de kleine ruimte is hij echter nog vaak ongrijpbaar. Liefst negen overtredingen werden er op hem gemaakt. En dan reageerde El Pibe de Oro, het gouden mannetje, als vanouds, vol onbegrip, het gezicht vertrokken en de handen smekend om maatregelen van de scheidsrechter. Zeven minuten voor tijd kreeg hij een publiekswissel. Gezien zijn spel tegen Griekenland misstaat Maradona niet op het WK. Hij is tot in zijn tenen gemotiveerd en wil zich revancheren op allen die hem al hadden afgeschreven.

De vraag is hoe Maradona en Argentinie het er straks vanaf zullen brengen tegen echte tegenstanders als Bulgarije en Nigeria. WK-debutant Griekenland was te zwak om de Zuidamerikanen serieus partij te geven.

Het tempo van de wedstrijd lag ook zeer laag, waarschijnlijk geheel naar wens van Maradona en dat terwijl de temperatuur in Boston, 22 graden, ideaal was in vergelijking met die in de andere WK-steden.

De 4-0 zal de Argentijnen in ieder geval veel zelfvertrouwen geven. Dat is ook belangrijk. Argentinie pleegt in een toernooi te groeien. Vier jaar geleden bij het WK in Italie kwam de ploeg, toen ook al met een mindere Maradona, als de nummer drie in de poule ternauwernood verder, maar won vervolgens onder andere van Brazilie en Italie en bereikte de finale waarin van Duitsland werd verloren. Met name in de aanval heeft Argentinie met Balbo, Canniggia en vooral Batistuta - hij scoorde drie keer tegen de Grieken - een aantal uitstekende spelers.