Gasunie wil bij Alkmaar piekgas-installatie

DEN HAAG, 22 JUNI. Om tegemoet te kunnen komen aan de toenemende behoefte aan aardgas tijdens koude perioden in de winter, wil de Gasunie een zogenoemde piekgas-installatie bouwen op een gasveld ten zuidoosten van Alkmaar.

Met de bouw is enkele honderden miljoenen gemoeid. B en W van Alkmaar zijn akkoord met de plannen, maar de gemeenteraad moet nog instemmen. Dit maakte aardoliemaatschappij Amoco gisteren bekend. Amoco zal de installatie bouwen en exploiteren ten behoeve van de Gasunie. De bouw duurt drie jaar en gedurende de helft van die tijd werken maximaal 200 mensen aan deze klus. Als de installatie gereed is, biedt zij indirect werkgelegenheid aan veertig tot vijftig mensen.

Met de installatie, die is voorzien op industrieterrein Boekelermeer, wordt bereikt dat de bestaande produktie- en transportcapaciteit de komende jaren toereikend blijft. Daardoor kan de Gasunie de vraag naar aardgas tijdens perioden met zeer lage temperaturen opvangen. Door de teruglopende druk in het grote gasveld in Groningen, kan de gasvoorziening bij een sterk stijgend verbruik in een strenge winterperiode in gevaar komen.

Behalve in Alkmaar heeft Gasunie plannen voor gasopslag in Norg (Drenthe) en Grijpskerk (Groningen). Zonder opslag zou volgens Gasunie in het westen van het land in de winter van 1997-1998 voor het eerst een tekort kunnen optreden. Voor de lokatie in Alkmaar is gekozen omdat het strategisch is gelegen, op korte afstand van een hoofdleiding van dit bedrijf. De piekgas-installatie op het Alkmaarderveld krijgt een kleinere capaciteit dan Norg en Grijpskerk en is bedoeld om tekorten voor een korte periode op te vangen.