Einde van juridisch dispuut; Microsoft gaat samenwerken met rivaal Stac

NEW YORK, 22 JUNI. Software-bedrijf Microsoft en Stac Electronics hebben besloten tot het wederzijds uitwisselen van technologie. De overeenkomst maakt een eind aan de juridische disputen tussen de bedrijven. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Microsoft betaalt 43 miljoen dollar aan Stac en koopt voor 39,9 miljoen dollar een belang van 4 procent in het bedrijf.

Op 23 februari veroordeelde de rechter Microsoft, gevestigd in Redmond (Washington) tot het betalen van 120 miljoen dollar aan Stac, uit Carlsbad (Californië), nadat het schuldig was bevonden aan patentschending. Microsoft had zonder toestemming een compressietechniek overgenomen en in zijn software verwerkt, op onder meer de commerciële versies van MS-DOS 6.0 en 6.2 en Windows NT Remote Acces Server. Microsoft verving al na de veroordeling de al uitgestuurde versies van MS-DOS met DoubleSpace door de nieuwe versies MS-DOS 6.21 en 6.22 met zelfontwikkelde DriveSpace compressietechnologie.

Nog geen twee weken geleden deed een Californische rechter opnieuw uitspraak, nu over het terughalen van MS-DOS-versies die het gestolen patent bevatten. Met de overeenkomst van gisteren is de boete en een mogelijk vervolg op de rechtszaak van de baan.

De overeenkomst tussen de twee bedrijven geldt voor vijf jaar. In die tijd zullen de bedrijven de resultaten van hun compressie-onderzoek uitwisselen. Voor gebruik van Stacs vindingen betaalt Microsoft 1 miljoen per maand gedurende 43 maanden. Microsoft koopt bovendien 4,44 miljoen niet-stemgerechtigde convertibele preferente aandelen voor 9 dollar per stuk. Er zijn geen plannen om te fuseren.Microsoft is de leidende softwareproducten in de wereld. Het bedrijf is zo machtig dat concurrenten als Novell, WordPerfect, Lotus en Borland al regelmatig probeerden zaken aan te spannen wegens intimidatie en oneerlijke concurrentie. De Amerikaanse federale handelscommissie begon anderhalf jaar geleden een antitrust-onderzoek tegen Microsoft, maar heeft de zaak overgedragen aan het ministerie van justitie.

    • Lucas Ligtenberg