Een gestolen 'E' brengt 70.000 gulden op

LONDEN, 22 JUNI. Een kunstig versierde perkamenten bladzijde met de letter E uit de zogenoemde Zwolle-bijbel, die in 1465 werd vervaardigd, is gisteren op een veiling in Londen verkocht voor ongeveer 70.000 gulden. Een Duitse antiquaar betaalde ruim vier maal de door het veilinghuis Sotheby's geschatte prijs. Het 18 bij 17 centimeter grote kunstwerk stamt uit de handgeschreven bijbel die zich in de Universiteitsbibliotheek van Utrecht bevindt. Een Engelse toerist heeft de bladzijde vermoedelijk in de 17de eeuw uit het boek gestolen. De pagina van de incunabel toont de prachtig versierde initiaal E van het begin van het derde hoofdstuk van het oudtestamentische boek der Koningen. Van de 48 bladzijden die indertijd zijn gestolen, is het perkament pas het vierde dat weer is opgedoken. (DPA)