Duitsers kwetsbaar bij aanvallende opponent

ROTTERDAM, 22 JUNI. Het Duitse voetbalelftal werd op het WK gisteravond in Chicago zwaar op de proef gesteld door Spanje. In de eerste helft waren de technische voetballers veel te sterk voor de werkpaarden.

Na rust knokten de wereldkampioenen zich terug in de wedstrijd, 1-1. De uitslag in groep C was geen verrassing. Toch beantwoordde het vertoonde spel niet aan de verwachtingen. Een schaakpartij zou het moeten worden, zo luidde de voorspelling. Duitland was na de zege op Bolivia gebaat bij een gelijkspel. En Spanje was al lang blij dat het na de 2-2 tegen Zuid-Korea een tweede punt kon pakken tegen de toernooifavoriet. Pas in het laatste kwartier viel het spel tegen. In de eerste helft liet Spanje eindelijk het soort voetbal zien, dat zijn beste clubteams bijna wekelijks in de competitie vertonen. Met de sterke Hierro achterin, de oogstrelende Guardiola op het middenveld en de slungelachtige Salinas in de spits: een as om van te watertanden. Op links vormde Sergi een constante bedreiging. Al na tien minuten bracht hij met het zwakke rechterbeen doelman Illgner in de problemen. Een paar minuten later verkeek de keeper van FC Koln zich op een voorzet van Goicoechea. De Spaanse goal riep herinneringen op aan de goal die de Feyenoorder Wim Jansen in 1969 maakte tegen AC Milan. De toenmalige commentator Theo Koomen had de dwarrelbal van Jansen niet aanvankelijk niet opgemerkt. Na rust kreeg Duitsland meer vat op het Spaanse tiktak-voetbal. Het gevaar Goicoechea werd ingedamd door Berthold van plaats te laten wisselen. Voor rust was de dribbelaar veel te sterk voor Brehme, die net als Mattheus enige slijtage vertoont. In de tweede helft stond Mattheus minder onder druk omdat de Spanjaarden zich, bewust of onbewust, lieten terugzakken. Na drie minuten kopte Klinsmann een vrije trap van Hassler via een Spaans hoofd en via de grond over de doellijn. Aan de andere kant zag Hierro een inzet voor de goal langs gaan. De laatste Spaanse doelpoging kwam van de voet van Guardiola, die een directe vrije trap maar net gekeerd zag door Illgner. Klinsmann tikte de bal vlak voor tijd langs de verkeerde kant van de paal.

Ondertussen had de teleurstellende Moller plaatsgemaakt voor Voller. De routinier is inmiddels 34 en de uitloper van een elftal op leeftijd. De Duitsers hebben nog steeds een sterke ploeg, maar bij een aanvallend spelende tegenstander blijkt de defensie kwetsbaar. Of zoals Beckenbauer zich onlangs liet ontvallen: 'onze verdedigers moeten niet te veel nadenken'.