Dollar naar diepterecord tegenover yen

TOKIO, 22 JUNI. De Japanse centrale bank heeft met grootscheepse interventies geprobeerd de explosieve stijging van de yen tot staan te brengen, maar tevergeefs.

De dollar zakte tot een na-oorlogs dieptepunt toen steun van de centrale banken van de overige rijke industrielanden uitbleef.Massale aankopen van yens door Japanse exporteurs doorkruisten bovendien de pogingen van de centrale bank in Japan. De yen sloot in Tokio weer hoger. Bij de opening van de geldmarkten in Japan bereikte de yen vanmorgen een absoluut naoorlogs record van 99,85 yen voor een dollar. Ze daalde vervolgens door de interventies van de Bank van Japan, maar doordat Japanse exporteurs uit vrees voor nog verdere daling van de dollar massaal dollartegoeden omzetten in yens, klom de yen weer en sloot de Japanse munt op 100,65 yen voor een dollar. In drie dagen tijd is de dollar in Tokio 2,90 yen gezakt.

Volgens minister Fujii van Financiën hebben de Japanse monetaire autoriteiten vandaag geïntervenieerd in samenspraak met de andere leden van de zeven grote industrielanden. Maar volgens marktanalisten kreeg Japan geen hulp en was de interventie een solo-actie van de Bank van Japan. Naar verluidt heeft de Bank een half miljard dollars gekocht.

Premier Hata riep vandaag zijn belangrijkste ministers voor spoedoverleg bijeen. Na afloop vertelde een regeringswoordvoerder dat het kabinet haast zal maken met het openstellen van de Japanse markten, opdat de invoer toeneemt en daarmee de opwaartse druk op de yen vermindert.

Maar ondanks de dure yen is in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar de Japanse export harder gestegen dan de invoer en nam het handelsoverschot in yens na een daling in het laatste kwartaal van het vorige jaar weer fors toe.

Minister Kakizawa van buitenlandse zaken verklaarde dat de stijging van de yen aantoont dat de bilaterale handelsbesprekingen met de Verenigde Staten snel met succes moeten worden afgerond. Hij zou dit weekeinde naar Washington reizen om de Amerikaanse handelsgezant Kantor te ontmoeten voor overleg. De beurs van Tokio reageerde vandaag opnieuw in mineur en sloot fors lager met 1,11 procent op 20.581,31.

Onze correspondent in New York voegt hieraan toe: De daling van de dollar tegenover de yen kwam nadat een onverwacht hoog handelstekort van de VS werd gepubliceerd over april van dit jaar. Het tekort bedroeg 8,4 miljard dollar, tegenover een tekort van 6,9 miljard dollar in maart. “De markt verwachtte vandaag al een interventie”, aldus een valutahandelaar, die anoniem wil blijven. “Toen er niets gebeurde zakte de dollar door de bodem.”

Volgens hem was de dollar/ yen-verhouding de zwakke schakel. Nadat duidelijk was dat steun uitbleef, werden er overal dollars aangeboden. “Er werd overal fanatiek verkocht. Zelfs de Japanners verkochten wat ze maar konden.” Ook de aandelen daalden gisteren met 53 punten tot 3676 voor er enig herstel was.

Op dat moment was er op de New York Stock Exchange al een handelsstop ingetreden die computertransacties verbiedt. De stop bleef na twee uur 's middags van kracht tot de sluiting van de beurs, hoewel het verlies van het Dow Jones-gemiddelde beperkt bleef tot 33.93 punten. Het DJ-gemiddelde eindigde op 3707.97.

Op de Europese valutamarkt bleef de dollar vanmorgen laag op 100.80 yen. De door handelaren verwachte interventies van de centrale banken, bleven ook vanmorgen uit. De dollar bleef vanmorgen ook laag tegenover de Dmark en de gulden.