Corruptiezaak Roldán breidt zich verder uit

MADRID, 21 JULI. De corruptiekwestie rondom de voortvluchtige ex-chef van de Spaanse paramilitaire Guardia Civil, Louis Roldán, is de afgelopen dagen opnieuw in een stroomversnelling gekomen, nadat zijn vrouw asiel had gevraagd in de Chileense ambassade te Madrid. De oud-politiechef - onder meer verdacht van het opstrijken van steekpenningen - verdween eind april spoorloos nadat de autoriteiten hem hadden gevraagd zijn paspoort in te leveren.

Roldáns vrouw, Blanca Rodríguez Porto, kreeg een soortgelijk verzoek. Na een verblijf van twee nachten - als gast, zo haastte de Chileense ambassade zich te verklaren - werd zij vanochtend overgebracht naar het kantoor van een Madrileense onderzoeksrechter. Porto, die naast de Spaanse de Chileense nationaliteit bezit, was volgens eigen zeggen naar de ambassade gevlucht uit angst dat haar “persoonlijke veiligheid” gevaar liep. Zij verklaarde in het bezit te zijn van belastend materiaal over andere corruptiekwesties en al diverse bedreigingen te hebben ontvangen.

De asielvraag komt evenwel juist op het moment dat de Zwitserse justitie nieuw onderzoeksmateriaal aan Spanje heeft overgedragen. Volgens het Spaanse dagblad El País zou uit de gegevens blijken dat Louis Roldán de afgelopen jaren voor rond de vier miljard peseta (met koersaanpassingen rond de 70 miljoen gulden) aan geldtransacties en illegale commissies heeft laten lopen via een geheime Zwitserse bankrekening. In justitiële kring wordt er rekening mee gehouden dat ook de vrouw van Roldán bij de corruptiekwesties betrokken is geweest.

Een politmacht van enkele honderden rechercheurs is er tot dusver niet in geslaagd hun voortvluchtige ex-chef op te sporen. Getuigenverklaringen menen Roldán te hebben gezien in uiteenlopende plaatsen als Angola, Panama en Cuba. Vanuit zijn schuilplaats liet Roldán de regelmatig van zich horen via het dagblad El Mundo. In zijn boodschappen beschuldigde hij het ministerie van binnenlandse zaken ervan hem uit geheime potjes grote bedragen aan extra salaris te hebben uitbetaald. De nieuwe onderzoeksgegevens zouden echter aantonen dat het geld vooral afkomstig is van steekpenningen van bedrijven die orders uitvoerden voor de Guardia Civil.