Berlusconi dreigt Lega Nord met verkiezingen

ROME, 22 JUNI. Na nieuwe kritiek van de federalistische partij Lega Nord heeft de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, indirect gedreigd met nieuwe verkiezingen door 'opheldering' te vragen over de opstelling van zijn bondgenoten in de rechtse alliantie.

Er zijn partijen “die hun doeleinden en hun oriëntatie moeten verduidelijken”, zei Berlusconi gisteren in een toespraak tot de leden van de Confcommercio, de Italiaanse vereniging van winkeliers. Dat was een verwijzing naar de federalistische partij Lega Nord en diens leider Umberto Bossi, die voortdurend kritiek blijven leveren op Berlusconi.

Zondag heeft Bossi gezegd dat zijn partij zich wil bevrijden van “de verstikkende omhelzing” van Berlusconi. De Lega heeft veel terrein verloren aan de partij van de premier, Forza Italia. Bossi heeft wel gezegd dat hij de bestuurbaarheid van het land niet in gevaar zal brengen.

Berlusconi wilde niet ingaan op directe vragen of hij streeft naar vervroegde verkiezingen. Overigens moet in Italië een besluit daarover worden genomen door de president en niet door de premier. Er wordt regelmatig gespeculeerd dat Berlusconi opnieuw naar de stembus wil gaan. Bij de recente Europese verkiezingen steeg zijn aanhang met bijna de helft naar dertig procent. De premier schermt met niet-gepubliceerde eigen opiniepeilingen die hem zelfs veertig procent zouden geven als er nu opnieuw parlementsverkiezingen zouden worden gehouden.