Appel-decors later geexposeerd

AMSTERDAM, 22 JUNI. De Nederlandse Opera zal de meer dan honderd decordoeken en objekten die de kunstenaar Karel Appel heeft vervaardigd voor de thans in het Holland Festival lopende opera Noach, later dit jaar tentoonstellen. Over een mogelijke reprise van Noach, mede door de uitbundige decors van Appel een uitschieter van het Holland Festival tot nu toe, is nog geen beslissing genomen. Noach draaide gisteren voor het laatst in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam “en onze planning zit tot 1997 vol”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse opera. De voorstudies die Appel maakte voor de decors, de monumentale voor- en achterdoeken en de kostuums zijn al wel te zien. Het Stedelijk Museum in Amsterdam exposeert de tekeningen en gouaches tot medio juli in twee zalen. Appel (73), die tegenwoordig in New York woont en wiens werk, afhankelijk van grootte en het jaar van ontstaan, tussen de tien- en honderdduizenden guldens opbrengt, heeft de Noach-stukken ontworpen in opdracht van de Nederlandse Opera. Het gaat vooral om een groot aantal reusachtige achtergronddoeken en beelden van beesten, vervaardigd door de ateliers van de Nederlandse Opera die er ook de eigenaar van is geworden. Wel heeft Appel er eigenhandig de laatste hand aan gelegd. Over het honorarium dat Appel voor de werken heeft ontvangen wil de Nederlandse Opera geen mededelingen doen.