0-5

Vroeger kon een menswetenschapper nog wel eens een eye openen door op de overeenkomsten tussen sport en politiek te wijzen. En of hij sport nu als afbeelding van de internationale klassenstrijd opvoerde, als propaganda-instrument van de elite of als middel om de sociale tegenstellingen te verdoezelen - het klonk allemaal even plausibel.

Daar kun je niet meer mee aankomen, want nu zijn het vooral de verschillen die de aandacht vragen. Neem de pijnlijke sollicitaties van onze premier. Een beetje voetbalmakelaar had deze transfer in een handomdraai geregeld, maar nee, in de politiek moet onze midvoor in alle Europese clubhuizen op zijn knieen. Of neem de kiezers. Waar moeten ze hun paarse petjes kopen? Waarom is er een schreeuwend tekort aan paarse klompen? Waar blijven hun nachtuitzendingen?

En neem de coalitiebesprekingen. Natuurlijk, ook hier moet een nationaal team in het veld worden gebracht, maar waarom zijn er in hemelsnaam drie coaches aan het werk? En waarom doen ze net of de aftrap pas volgend jaar is? Het wordt tijd dat er iemand nadrukkelijk naar de middenstip gaat wijzen, want anders wordt Paars nog met een nulletje of vijf door Oranje ingemaakt.

    • Warna Oosterbaan