Wimbledon-favorieten laten zich niet verrassen

LONDEN, 21 JUNI. Wimbledon is traditie. Om kwart voor twee was het eerst de beurt aan de Australiër Rod Laver. Hij werd gisteren op het volgepakte centre-court geëerd voor zijn historische prestatie in 1969, dit jaar 25 jaar geleden. Toen won hij alle vier de grand-slamtoernooien, wat sindsdien geen speler meer is gelukt. Daarna begon Pete Sampras, die Laver als zijn voorbeeld ziet, aan de verdediging van zijn Wimbledon-titel. Ieder jaar, precies om twee uur, betreedt de kampioen van het jaar daarvoor de maagdelijke grasmat van de groene kathedraal. Sampras moest twee setpunten wegwerken in de eerste set. Daarna vond hij zijn ritme, sloeg hij onder meer 25 aces en versloeg hij zijn landgenoot Jared Palmer met 7-6, 7-5 en 6-3.

Ook de andere favorieten lieten zich niet verrassen. Drievoudig kampioen Boris Becker won op indrukwekkende wijze in drie sets van de hard serverende David Wheaton. Stefan Edberg en Goran Ivanisevic wonnen in drie sets. Andre Agassi verloor een tie-break, maar domineerde de rest van de wedstrijd tegen de Italiaan Gaudenzi. Todd Martin verloor twee tie-breaks, maar won de vijfde set met 6-1. Zelfs gravelspecialist Sergi Bruguera, die twee weken geleden de Open Franse kampioenschappen op zijn naam schreef, behaalde de tweede overwinning op Wimbledon in zijn carrière.

Jacco Eltingh is de enige Nederlandse speler die de tweede ronde bereikte, omdat zijn dubbelspelpartner Paul Haarhuis in drie sets verloor van de Australische Davis-Cupspeler Jason Stoltenberg. Eltingh trof de Canadese kwalificatie-speler Sebastien Lareau en won in vijf kwartier - de kortste partij van alle mannenwedstrijden - met 6-3, 6-2 en 6-0. “Een wedstrijd om in te lijsten”, vond Eltingh. Hij speelt de laatste weken uitstekend en maakt dit jaar een goede kans de vierde ronde te bereiken, net als bij zijn debuut in 1991. Hij speelt in de tweede ronde tegen de Duitser Prinosil en in de vierde waarschijnlijk tegen Goran Ivanisevic.

Brenda Schultz won met 2-6, 6-3 en 6-4 van de Georgische Meskhi en speelt in de tweede ronde tegen Mary-Joe Fernandez. Claire Wegink had de laatste ronde van het kwalificatietoernooi verloren, maar mocht als 'gelukkige verliezer' de plaats innemen van een speelster die zich op het laatste moment terugtrok. Ze maakte optimaal gebruik van haar kans en won zonder veel problemen met 6-2 en 6-3 van Wainwhright, een Engelse tegenstandster die automatisch was toegelaten door de organisatie. Nicole Muns-Jagerman en Caroline Vis slaagden er niet in de tweede ronde te bereiken. Martina Navratilova, in haar laatste jaar als tennisster op jacht naar haar tiende enkelspel-titel, won eenvoudig in twee sets van de jeugdige Engelse Taylor.