'We zijn sterker uit deze wedstrijd gekomen'

WASHINGTON, 21 JUNI. Hij was net uit de douche gekomen, maar het zweet parelde al weer langs zijn gezicht in de catacomben van het Robert F. Kennedy Memorial-Stadium. Maar dat viel bijna niet op door die stralende lach. Gaston Taument voelde zich in de zevende hemel na zijn invalbeurt. Of hij nu een basisplaats had verdiend? Nee, daar dorst hij toch geen uitspraak over te doen. “Ik ben in vorm. Ik voel me momenteel heel sterk. Van die griep heb ik helemaal geen last meer. De kans is dus wel groot dat ik tegen de Belgen speel.”

De Feyenoorder kreeg van bondscoach Dick Advocaat in de tweede helft de opdracht om wat vaker een actie te maken dan zijn voorganger Marc Overmars. Die opdracht voerde hij perfect uit. Eindelijk kwam er gevaar vanaf de vleugels. “Advocaat geeft me momenteel veel vertrouwen. Het was best wel moeilijk om in die fase in te vallen. Tenslotte liep het nog niet helemaal naar wens. Ik vind dat we de laatste tien minuten van de tweede helft wél op een hoog niveau hebben gevoetbald.”

Taument scoorde in een fase dat het Nederlands elftal al niet meer in een overwinning geloofde. Traag verliep de opbouw vanuit de defensie. Frank de Boer: “In de loop van de tweede helft dachten we eigenlijk dat er niet meer inzat dan een gelijkspel. We wilden met die snelle spitsen niet meer risico nemen. Maar het Nederlands elftal heeft nu eenmaal de instelling om te blijven jagen. Dat is ten slotte beloond.”

De verrassende openingstreffer van Amin verstoorde de tactische plannen van het Nederlands elftal. Jan Wouters: “Het is logisch dat we niet agressief genoeg zijn begonnen. We zouden bij balverlies een kordon vormen voor de halve cirkel van het strafschopgebied. Zo konden we onze krachten doseren en ruimte creëren voor een counter. Maar dat is een misrekening geweest. We hadden eerder moeten omschakelen op een agressieve strijdwijze. Deze wedstrijd heeft uiteindelijk meer kracht gekost dan de bedoeling was. Er wachten ons nog twee zware duels in de eerste ronde. Marokko zie ik als een geduchte concurrent voor de eerste plaats.”

Ronald de Boer bestreed dat Oranje de Saoedi's zou hebben onderschat. “Het was eerder een kwestie van spanning. We hebben een week naar deze wedstrijd toegeleefd. En ineens sta je op het veld met zware benen van de spanning. Ik heb alles moeten geven. Toch had ik voortdurend het gevoel dat we in ieder geval gelijk zouden maken. Ik denk dat we sterker uit deze wedstrijd zijn gekomen dan dat we eraan zijn begonnen.”

Het kwik daalde gisteravond in het RFK-Stadium tot ongeveer 25 graden. Toch zouden Frank de Boer en nog enkele andere spelers vooral in de beginfase last hebben gehad van benauwdheid. Ulrich van Gobbel: “Na de eerste acht minuten zat ik er al helemaal doorheen. Pas in de tweede helft ging het een stuk beter. Ik vond het gras nogal stroef. Dat maakte het verdedigen moeilijker. Ik wist dat Saoedi-Arabië een paar goede spitsen bezit. Maar dat die Mohammed ook nog zo'n goede techniek heeft, dat had ik niet verwacht.”