Ter Beek: 'Het leek de Paarse coalitie wel!'

WASHINGTON, 21 JUNI. Ze zaten gisteravond naast elkaar op de eretribune van het RFK-stadion. De minister van defensie Relus ter Beek en 'de generaal' Rinus Michels, nu technisch adviseur van de KNVB. Samen namen ze al tijdens de wedstrijd het spel door en na afloop vroeg Michels aan Ter Beek of hij niet tijdelijk een echte generaal kon worden op Defensie. Dat leek hem pas een mooie baan. De demissionaire minister had er wel oren naar.

Ter Beek was in de lobby van zijn hotel in Washington, waar niet ver van het stadion gisteravond laat door de KNVB-bestuurders en sponsors geen echt uitbundig feest werd gevierd, heel stellig over het verloop van de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië. “Nederland heeft in het begin te zuinig gevoetbald. In handelingssnelheid lieten ze het afweten tegen de Saoedi's.

“Het leek wel of ze in 90 minuten maar een halve wedstrijd wilden spelen. Maar na de rust kwam Nederland gelukkig sterk naar voren. Toen zijn ze eindelijk druk uit gaan oefenen op het Saoedische doel, waar overigens een prima keeper stond. Zo hoort het en daarom hebben we op een vrij gelukkige manier gewonnen. Meteen drie punten binnengehaald en daar gaan we mee naar Orlando. Het lijkt de Paarse coalitie wel!”

Rinus Michels: “Het is natuurlijk niet gemakkelijk als je in zo'n eerste wedstrijd al in de eerste helft meteen een doelpunt tegen krijgt. Dan begin je echt onfortuinlijk. Die eerste helft was echt niet best, te traag, te onzeker, de mannen spaarden zich. Maar later werd het stukken beter. Er werd harder gelopen, de druk vergroot. Niet gek zo'n begin. Matig gespeeld en toch drie punten. Dat kan allemaal op een WK. Maar willen ze echt verder, dan moeten ze meer sjouwen”.