Rose wil gesprek over naleving van bestand

SARAJEVO, 21 JUNI. De opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Rose, wil zaterdag een bijeenkomst van de politieke en militaire leiders van de Bosnische Serviërs en moslims beleggen om te praten over de gebrekkige naleving van het bestand.

Rose nodigde aan moslim-zijde premier Silajdzic en opperbevelhebber Delic en aan Servische zijde de voorzitter van het 'parlement' Krajišnik en opperbevelhebber Mladic uit voor de bijeenkomst, die zou moeten worden gehouden op het vliegveld van Sarajevo.

Het op 10 juni ingegane bestand wordt inmiddels steeds theoretischer. Gisteren werd opnieuw in de moslim-enclave Bihac gevochten tussen het regeringsleger en de moslim-rebellen van de regionale leider Fikret Abdic. Nog heviger was gisteren de strijd om de controle van de weg tussen Ribnica en Zavidovici in Centraal-Bosnië. De weg tussen deze twee steden, die zich in moslim-handen bevinden, wordt door de Serviërs gecontroleerd. De moslims ontketenden enkele dagen geleden een offensief om de Serviërs te verdrijven.

Verder werd gisteren een Britse eenheid van de VN-vredesmacht in Tešanj beschoten met artilleriegranaten. Vijf granaten kwamen op ongeveer tweehonderd meter van de Britse basis neer. Welke oorlogspartij ze afvuurde bleef onduidelijk. Niet ver van de moslim-enclave Gorazde tenslotte werd een andere Britse VN-patrouille aangevallen, ditmaal met handvuurwapens.

De ministers van buitenlandse zaken van de landen van de zogenoemde 'contactgroep' komen op 1 en 2 juli in Genève bijeen om met de strijdende partijen in Bosnië de verdeling van Bosnië te bekrachtigen. De contactgroep - waarin vertegenwoordigers van Rusland, de Verenigde Staten, de EU-landen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en de Verenigde Naties zitten - hebben de afgelopen weken een nieuwe landkaart van Bosnië opgesteld waarover op het ogenblik de strijdende partijen zich beraden. (Reuter, AFP)