Revolutionair plan ijshockeybond

ZOETERMEER, 21 JUNI. Als de clubs donderdag tijdens de bijzondere ledenvergadering akkoord gaan met de plannen van de Nederlandse IJshockey Bond, dan krijgt de competitie in de hoogste klasse een revolutionaire opzet. De belangrijkste verandering is de verregaande invloed die de bond op de clubs krijgt. De clubbesturen dienen een contract te tekenen, waarin een aantal rechten en plichten op het commerciële, organisatorische, financiële en sportieve vlak is vastgelegd. Kunnen de clubs daar niet aan voldoen, dan mogen ze niet deelnemen aan de competitie.

Tot dusver was in het ijshockey vooral succes op de korte termijn heilig. De bond wil van die gedachte af. Als voorbeeld is gekeken naar de opzet van de Amerikaanse profcompetities basketbal (NBA), ijshockey (NHL) en American Football (NFL).

Zoals daar gebruikelijk is, gaat de bond spelers verdelen over de diverse clubs. In eerste instantie is het de bedoeling dat dit met buitenlanders gebeurt. Zo mogen verenigingen met een mager budget meer buitenlandse spelers opstellen dan 'rijke' clubs als Geleen en landskampioen Tilburg. “Daardoor hopen we dat de onderlinge verschillen kleiner worden, zodat de competitie spannender wordt”, zegt Van Rijswijk. “Verschillen in budgetten zullen blijven, maar dat zie je in elke sport. Dat moet je accepteren.”