Nederland is geen voetbalgidsland meer

Na zo'n wedstrijd probeer je nog een paar uur te slapen, maar het is een onmogelijke opgave. Steeds weer doemen de verschrikkelijke beelden voor je geestesoog op.

Een spooknacht.

Daar hebben we Majed Mohammed, hij mag vrij inkoppen omdat het pas de eerste minuut is en onze baltovenaars de spieren nog niet helemaal los hebben. Maar wie breekt daar door? Mohammed, Owairan, Amin, Al Bishi, Jebreen, Al Muwallid? Eén dag eerder had je nog nooit van ze gehoord, en nu snijden ze door de Nederlandse verdediging alsof het peperkoek is.

“Er is eigenlijk niets meer te zeggen”, zei Mart Smeets na afloop in de studio tegen zijn gasten, Wim Jansen en John de Wolf.

Niets meer te zeggen? Ik vrees dat we hier de komende dagen niet over uitgepraat raken. Vanmorgen verscheen Ruud Krol op de Belgische televisie. Hij zag er bleek en aangeslagen uit. Zo'n jongen - die spelers van toen zullen altijd jongens voor ons blijven - ziet zijn Oranje-blazoen met terugwerkende kracht besmeurd. De Belgische interviewer peurde gretig in zijn wanhoop.

“Nederland was niet om aan te zien, defensief waren we ontzettend zwak”, zei Krol. “We geven te veel ruimte weg en er zit te weinig diepte in ons spel. We staan steeds met acht man vóór de bal. Er moet een diepgaande spits komen, zodat Bergkamp meer ruimte krijgt. Van Vossen komt daarvoor in aanmerking.”

Ik geef het maar even door, zodat ook u in de nationale discussie van de komende dagen aardig kunt meekomen.

In het Belgische en Duitse kamp zaten ze besmuikt te genieten. “Wij kunnen Nederland óók pijn doen als ze ons zoveel ruimte geven”, zei bondscoach Pol van Himst. “Nederland was ideeënloos”, vond de Duitse tv-commentator.

“Wie verdiende er een voldoende?” vroeg Smeets aan Jansen en De Wolf.

De langste stilte uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbalgesprek brak aan. Wij zijn nu eenmaal beter in euforische voorbeschouwingen dan in analyses van tekortkomingen. Jansma haastte zich tegen Advocaat te zeggen dat Van Gobbel wat hem betreft een prima wedstrijd had gespeeld.

Van Gobbel! Ik zag af en toe een verdwaasde Rotterdammer door een woestijn wankelen, op zoek naar die ene oase, maar hij kwam alleen maar grijnslachende Bedoeïenen tegen die hem de verkeerde weg wezen. Was dat Van Gobbel?

Nederland dacht op voetbalgebied nog steeds gidsland te zijn. Die Saoedi's wisten allang beter. Beenhakker stuurden ze zo snel mogelijk naar huis. Hij mag nu op het schoolbord van de NOS uitleggen hoe we onze tegenstanders moeten oprollen.

    • Frits Abrahams