N-Korea wil top in eigen land, Z-Korea stelt zich 'flexibel' op

SEOUL/TOKIO, 21 JUNI. De Noordkoreaanse president, Kim Il Sung, heeft voorgesteld de topontmoeting met zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kim Young Sam medio augustus in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang te houden. Dat heeft Mitsuko Miki, de weduwe van de vroegere Japanse minister van buitenlandse zaken, vandaag gezegd na een privé-ontmoeting met Kim Il Sung. Zuid-Korea heeft meteen gereageerd met de mededeling “zeer flexibel” te zullen zijn over de tijd en plaats van de top.

Kim Il Sung lanceerde tijdens het bezoek van de ex-president van de Verenigde Staten, Jimmy Carter, vorige week zijn voorstel voor een inter-Koreaanse top. Seoul accepteerde het aanbod en stelde gisteren voor op 28 juni met de voorbereidingen te beginnen. Pyongyang heeft nog niet op dat agenda-voorstel gereageerd.

Zuid-Korea wil vooral haast maken met het houden van een topontmoeting, omdat het vreest dat Noord-Korea het idee wil gebruiken om tijd te winnen voor het verder ontwikkelen van zijn kernwapenprogramma. Een Zuidkoreaanse regeringsfunctionaris zei vandaag dat Seoul bij de VS opnieuw voor sancties tegen Noord-Korea zal pleiten indien het houden van de top te lang op zich laat wachten. Zuid-Korea zal zich niet verzetten tegen Pyongyang als plaats van ontmoeting, zo liet de functionaris namens zijn regering weten. “De beste formule is die waarbij een van de twee president de ander bezoekt. Wij zullen zeer flexibel zijn over plaats en tijd.”

Het idee van een topontmoeting is overigens niet nieuw. Sinds de twee Korea's 23 jaar geleden voor het eerst na de Koreaanse oorlog (1950-53) weer met elkaar in contact traden, is al een aantal malen, door Noord- of Zuid-Korea, geopperd een top te houden die zou moeten leiden tot een vredesregeling op het Koreaanse schiereiland. Maar in de voorbereidingen waren de meningsverschillen steeds zo groot dat de ideeën in de kiem smoorden.

Intussen heeft de Amerikaanse president Bill Clinton gezegd dat er “hoopvolle signalen” zijn over het Noordkoreaanse nucleaire programma. Clinton reageerde hiermee in zeer voorzichtige bewoordingen op de reis van Carter naar Pyongyang. Behalve het voorstel voor een top, zegde Kim Il Sung tijdens Carters bezoek ook toe dat de nucleaire plannen van zijn land zouden worden bevroren. De VS verdenken Noord-Korea ervan in het geheim te werken aan een eigen kernbom - Pyongyang zegt alleen kernenergie voor vreedzame doeleinden op te wekken.

“De cruciale vraag is: zijn ze bereid hun nucleaire programma te bevriezen”, zei Clinton gisteren. Washington eist van de Noordkoreaanse toezegging een schriftelijke bevestiging en koppelt daaraan uitvoerige inspecties door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) om dat te verifiëren. Twee inspecteurs van het IAEA die momenteel in Noord-Korea verblijven mogen daar tot medio juli blijven, zo is vandaag op het hoofdkantoor van het IAEA in Wenen meegedeeld. Vorige week dreigde Pyongyang de twee nog met uitzetting. (AP, AFP)