Mondiaal in Nederland

Icarus 13. Via In de Knipscheer. 170 blz. $ 8.95

Het Amerikaanse kwartaalblad Icarus is internationaal gericht, maatschappelijk bewust, wordt gemaakt voor adolescente lezers en in Nederland verspreid door uitgeverij In de Knipscheer. Ruim een jaar geleden werd het blad op deze plaats gesignaleerd, nu gaat In de Knipscheer, vanouds springplank voor eigenwijs en/of zwart talent, proberen Icarus vaste voet in Nederland te geven. Uitgever Rosen uit New York mikt met zijn boeken en Icarus op het grote, verwende publiek van teenagers, dat net tussen het servet van de jeugdboeken en het tafellaken van de Literatuur in zit. En kan kiezen uit nog zo veel meer vormen van vrijetijdsbesteding. Dat is niet de enige zware opgave die Icarus zichzelf stelt: “Icarus biedt kwaliteit, en tevens een ideaal. Het wil de lezer een mondiaal levensgevoel geven, dat grenzen van nationaliteit en ras overschrijdt. Het doel is te tonen hoe divers de wereld is, hoeveel verschillende gezichtspunten er bestaan, hoeveel visies en meningen mogelijk zijn.” Uitgeverij In de Knipscheer werkt actief aan het tijdschrift mee. Zo bevatten eerdere nummers werk van redacteuren Jan Kees van de Werk en Scott Rollins, en zullen Carl Friedman ('Nightfather') en Lieve Joris ('The Gates of Damascus') in het komende nummer staan: 'A Circle of Women'.

De aflevering die nu in de Nederlandse boekwinkels ligt heet 'Celebration: Visions and Voices of the African Diaspora' en bevat artikelen en verhalen over de Afrikaanse invloeden op de westerse cultuur.

    • Margot Engelen