Messcherpe Romario speelt als ware vedette tegen Rusland

SAN FRANCISCO, 21 JUNI. Hij speelde zijn spel op het toneel vol overgave en daarmee nam hij, Romario, ook alle twijfel weg die er zou kunnen rijzen bij de beslissing van de scheidsrechter om een strafschop toe te kennen.

De 28-jarige spits, die zijn zinnen heeft gezet op een grote rol bij het wereldkampioenschap, scoorde uit een hoekschop en hij liet zich vallen, waarna met een penalty gescoord kon worden.

Bovendien flonkerde hij op momenten die er voor een voorhoedespeler echt toe doen. Brazilië kan op hem rekenen en Rusland legde het met 2-0 af tegen het nog ingehouden spel van de Zuidamerikanen.

Romario was topscorer bij de Olympische Spelen in 1988, toen hij naast Bebeto zeven goals maakte. Hij heeft nooit kunnen verkroppen dat de opeenvolgende coaches van de nationale ploeg hem daarna niet met respect hebben behandeld. Hij voelde zich miskend, vier jaar geleden, toen de toenmalige coach Lazaroni koos voor de werkkracht van Dunga. Die speler werd hem ten voorbeeld gesteld. De coach van nu, Parreira, gebruikt Dunga als werker op het middenveld en heeft weer ruimte voor oogstrelend spel geschapen. Maar voor Romario boog ook hij pas laat. Pas toen het in de kwalificatieronde faliekant verkeerd dreigde te gaan, deed hij een beroep op de kleine speler van Barcelona. Die zette vervolgens de zaak recht in een wedstrijd tegen Uruguay.

Bij de laatste training van zijn ploeg in de VS, die werd bijgewoond door drieduizend toeschouwers, bleef Romario aan de kant. De pijntjes die hij voelde, mocht hij laten slijten. Langzaam wist hij weer de positie van vedette te verwerven, waarvan hij vindt dat die bij hem past. De oud-PSV'er greep gisteren de eerste gelegenheid aan om te laten zien dat hij die behandeling waard is.

Bij de vierde van de levensgevaarlijke hoekschoppen van Bebeto, in de zevenentwintigste minuut, scoorde hij met een messcherpe voetbeweging. Even later drong hij het strafschopgebied binnen met een verdedigende klever aan zijn zij. Hun gezamelijke val had een strafschop moeten opleveren, maar Romario kreeg die buit op dat moment nog niet.

Lim Kee Chong, de scheidsrechter, twijfelde kennelijk zelf ook aan de juistheid van zijn beslissing. In de achtste minuut na rust haalde hij opgelucht adem en blies hij bij de volgende val van Romario wel voor een penalty. De spits had de grens tussen een penalty versieren en er eentje verdienen weggevaagd. In een flits was hij weggeschoten bij Klestov en als vanzelfsprekend leunde hij naar links om over de Rus heen te buitelen. Rai verzilverde de kans.

De nummer tien van Brazilië, die in Frankrijk bij Paris SG zoveel vragen over zijn kwaliteit heeft opgeroepen maar ook de nodige bewijzen van zijn kunnen heeft afgeleverd, was gedurende een beslissende periode een grote kracht bij Brazilië. Diep ging de ploeg niet. Na het eerste doelpunt waren het vooral verdedigende stellingen die werden vastgehouden. Daarna leek het spel sober, terwijl Rusland balbezit had, maar verder toch niets kon uitrichten. Voordat de eerste treffer viel, was het spel dikwijls fraai. De treffer van Romario, zijn zevenentwintigste in 55 interlands, was het sein waarmee de ploeg tot rust werd gemaand. De uitbraak en de penalty in het begin van de tweede helft bezegelden die instelling.

Carlos Alberto Parreira, de coach, vindt dat zijn ploeg nog niet op het niveau is dat volgens hem bereikt kan worden. “De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. We hebben er nu een maand voorbereiding op zitten en dan moet de beloning worden binnengehaald. Ik dacht dat we heel sterk domineerden. Wij konden de bal in de ploeg houden wanneer we dat wilden, we controleerden het spel, ook al waren we niet in balbezit. Natuurlijk vraag je je aan het begin van zo'n toernooi af of het ritme er zal zijn. Dat kan alleen nog maar beter worden. Het is fijn dat er zo'n geweldige Braziliaanse sfeer in het stadion heerste. We voelden ons thuis. En Romario, hij was goed. Er is absoluut geen probleem tussen hem en Bebeto, zoals wel gesuggereerd wordt.”

Pavel Sadyrin, de Russische coach, die in de maanden voor het wereldkampioenschap zoveel twijfel bespeurde bij de spelers die hij wilde selecteren, was naar zijn zeggen niet geschrokken van de uitslag. Volgende keer beschikt hij weer over verdediger Onopko, die hij gisteren door een schorsing miste. “Bovendien leek het nu met al dat Braziliaanse publiek op de tribunes wel alsof wij een echte uitwedstrijd speelden. Die entourage kan voor ons alleen maar ten goede keren.”

    • Theo Reitsma