Inzet: loon en baangaranties; Spooracties in Frankrijk en Engeland

LONDEN/ PARIJS, 21 JUNI. Zowel in Frankrijk als Groot-Brittannië ligt het treinverkeer morgen plat als gevolg van stakingen. In beide landen betreft het een conflict over loon en behoud van arbeidsplaatsen.

In Frankrijk gaat het spoorwegpersoneel vanavond om 18.00 uur in staking. De acties lopen door tot donderdagochtend 4.00 uur, zo heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF bekendgemaakt. Tot de staking is opgeroepen door verscheidene vakbonden. Inzet van de staking is het behoud van arbeidsplaatsen en “het afdwingen van reële sociale onderhandelingen” over de dienstregeling van het treinverkeer door de Kanaaltunnel, die begin vorige maand werd geopend.

Volgens de Franse spoorwegen zal het treinverkeer in het noorden en oosten van Frankrijk morgen normaal rijden. In het westen zal slechts één op de drie treinen rijden, net als in het zuidwesten en zuidoosten van het land. Ook wat betreft het TGV-verkeer verwacht de SNCF geen problemen in het noorden van Frankrijk. Van de TGV's naar het westen van Frankrijk zal de helft rijden, naar het zuidoosten zal naar verwachting een derde van de TGV's rijden. In de oostelijke voorsteden van Parijs zal het treinverkeer normaal functioneren, aldus de spoorwegmaatschappij. Vanaf de Parijse stations Montparnasse, Gare de Lyon en Saint-Lazare verwacht de SNCF meer problemen.

In Groot-Brittannië komt het spoorwegverkeer morgen voor de tweede maal binnen een week stilgelegd. Onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie van Railtrack, de maatschappij die sinds kort het spoornetwerk van het te privatiseren British Rail heeft overgenomen, strandde vanmorgen. Precies een week geleden legden boze seinwachters het werk neer, waardoor een chaos ontstond in het treinverkeer. De seinwachters eisen een loonsverhoging van 11 procent om op hetzelfde niveau te komen als het overige spoorwegpersoneel, Railtrack wil niet verder gaan dan 2,5 procent. De vakbond zegt dat Railtrack, dat pas twee maanden geleden in bedrijf kwam, schandelijk heeft geopereerd door een aanvankelijk bod van 5,7 procent salarisverhoging in te trekken.

Het overleg, dat zaterdag werd hervat en vannacht werd voortgezet, liep na zes uur vergaderen stuk. Directeur personeelszaken David Armstrong van Railtrack zei na afloop van het overleg “zwaar teleurgesteld” te zijn over het mislukken van de onderhandelingen. Volgens hem zijn er geen plannen voor nieuw overleg.

De Britse spoorwegstaking is de vierde dit jaar. In april lag het treinverkeer twee maal 24 uur plat wegens reductie van de werkgelegenheid. (Reuter, AFP)