Foto

Foto: Iraaks Koerdistan is sinds jaar en dag toneel van oorlogsgeweld, alleen de partijen wisselen wel eens. Was het Iraakse regeringsleger tot 1991 de belangrijkste tegenstander van de opstandige Koerden, nu zijn zij onderling slaags.

Al weken is het de facto onafhankelijke Vrij Koerdistan toneel van gevechten, gelardeerd met bestanden, tussen de twee belangrijkste partijen: de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani en de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Massoud Barzani. Een derde speler, de moslim-fundamentalistische, door Iran gesteunde Islamitische Beweging, mengt zich daarin aan de zijde van de KDP. Iran zelf voert ook regelmatig beschietingen op het gebied uit en Iraanse revolutionaire gardisten zouden van tijd tot tijd invallen in Vrij Koerdistan doen. Internationale hulporganisaties hebben al gewaarschuwd dat de vijandelijkheden de hulp aan de Koerdische bevolking in gevaar brengt. Op den duur zou ook de Westerse bescherming van de Koerden, door geallieerde vliegtuigen vanuit Turkije, in het geding komen. Foto boven: Vluchtelingen uit de door geweld getroffen plaatsen Shenadari en Halabja in een kamp bij Sulaymaniya. Ze hebben de wrakken van Iraakse legervoertuigen - uit de tijd van de Koerdische opstand tegen het Iraakse bewind in 1991 in de nasleep van de Golfoorlog - tot onderkomen gemaakt. Foto midden: Koerdische strijders delven een graf voor vier medestrijders die om het leven kwamen bij een Iraanse raketaanval. Foto links: Een controlepost van de Islamitische beweging bij Halabja, dat onder haar controle staat. (Foto's Frits Meyst)