De moderne computer binnenkort naast de tv in de huiskamer?

In de studeerkamer van inmiddels meer dan twee miljoen huishoudens wordt de opvolger van de televisie volwassen. Van een log en dom apparaat heeft de personal computer zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een nieuw medium.

In de jaren tachtig werd de opmars van de personal computer begeleid door Teleac-cursussen die iedereen wilden leren wat het verschil is tussen een bit en een byte en vooral hoe je zelf een programma kon schrijven in talen als Basic of Pascal.

De oude Commodore 64 waar de eerste computergeneratie het op geleerd heeft, was eigenlijk alleen maar goed als doel op zich. Een beeldscherm van zichzelf had hij niet, de makers dachten dat je daarvoor de tv wel kon gebruiken. Als je iets wilde bewaren, was je aangewezen op een traag cassettebandje en zelfs als typemachine schoot het apparaat hopeloos te kort.

In de tweede helft van de jaren tachtig ondernam de personal computer, inmiddels met een tienvoudig vermogen, een handige manier van bewaren op losse en ingebouwde schijfjes en een eigen beeldscherm, de grote sprong voorwaarts. Tienduizenden Nederlanders bleven niet achter bij de moderne tijd en schaften zich er via hun werkgever in pc-privé-projecten één aan. Een groot deel daarvan verdween onder het stof op zolder, want nog steeds was de vraag, wat moet je er eigenlijk mee?

Maar het apparaat kon inmiddels wel iets. Programma's als WordPerfect maakten er een typemachine van, met Lotus 1-2-3 werd het een rekenmachine en met DBase veranderde de pc in een heuse kaartenbak. Alleen had niet iedereen elke dag iets te tikken of te rekenen en als je klaar was met je platencollectie en favoriete recepten, wat viel er dan nog in een kaartenbak te stoppen? En als je WordPerfect een paar weken niet had gebruikt, was je het verschil tussen F5 en shift F10 al weer vergeten.

Dus werden de programma's eenvoudiger en de pc's sneller en krachtiger om die eenvoud in een redelijk tempo op het scherm te kunnen zetten.

Mensen moesten dan wel eerst de bestofte pc van zolder bij de vuilnisbak zetten, want eenvoud vraagt vermogen. En dat is nu dan ook volop te koop in advertenties in alle kranten, waar pc's met omschrijvingen als betrof het sportwagens worden aangeprezen.

En die super pc van rond de 3.000 gulden heeft natuurlijk een cd-rom. De mogelijkheid om cd's in de computer te kunnen draaien maakt er een nieuw medium van. Op die cd's staat niet alleen alleen geluid, maar ook teksten, programma's en zelfs bewegende beelden. Bij de fotograaf kun je de kiekjes op cd laten zetten en in andere winkels zijn steeds indrukwekkender spelletjes te koop. Er gaat zoveel informatie op dat een geïllusteerde encyclopedie op dit moment een van de best verkopende titels is.

Zo'n encyclopdie op cd-rom wint het van de papieren versie, omdat verwijzingen naar andere ingangen ogenblikkelijk beschikbaar zijn. Sneller dan je op een gewone cd van het ene nummer naar het volgende zapt. En dan nog afgezien van de duidelijkheid die een kort filmpje of het geluid van een kievit bij het onderwerp weidevogels kunnen verschaffen. Een moderne computer is een multimedia apparaat dat van de studeerkamer, via de boekenkast op weg is naar een plaatsje naast de tv in de huiskamer.

    • Dirk Limburg