British Steel daagt Brussel voor het Hof

LONDEN, 21 JUNI. British Steel gaat juridische stappen ondernemen tegen de Europese Commissie naar aanleiding van de staatssteun aan de concurrenten Ilva (Italië) en CSI (Spanje). De Britse staalproducent zal het Europese Hof vragen het besluit tot steun ongedaan te maken, zo heeft de onderneming gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers laten weten.

Volgens British Steel is steunverlening in strijd met de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de sanering van de sector in de Europese Unie. Bovendien worden hierdoor particuliere, niet-gesubsidieerde staalfabrieken gediscrimineerd, zo stelt het bedrijf. Het saneringsplan van de Europese Unie, waarbij de totale Europese staalproduktie met enkele tientallen miljoenen ton staal omlaag moet, is vandaag onderwerp van gesprek op de bijeenkomst van ministers van economische zaken in Luxemburg.

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers verklaarde British Steel dat “de financiële resultaten van de staalbedrijven onvermijdelijk gedrukt zullen worden” zolang de regeringen van de lidstaten en de Commissie geen voorwaarden voor “een vrije en open” markt hebben geschapen. Zolang de onzekerheid over het afschaffen van “illegale” staatssteun blijft bestaan, hebben de niet gesubsidiëeerde producenten geen prikkels om overcapaciteit terug te dringen, aldus de onderneming.

British Steel maakte gisteren bekend dat de winst voor belasting in het op 2 april afgelopen boekjaar 1993/94 is uitgekomen op 80 miljoen pond (221 miljoen gulden), na een verlies van 149 miljoen pond in 1992/93 en een negatief resultaat van 55 miljoen pond in 1991/92. De omzet groeide van 4,99 miljard pond tot 5,32 miljard pond (14,7 miljard). Volgens het Britse concern zijn de vooruitzichten voor het lopende jaar gunstig.

In het verslagjaar heeft British Steel naar eigen zeggen aangetoond door “gebruik te maken van de diversiteit van de produkten, lage kosten en krachtige verkopen” zich te onderscheiden van de belangrijkste concurrenten. Daarbij heeft zij geprofiteerd van de aantrekkende prijzen op de internationale staalmarkt en de opleving van de economie in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten.

De hogere prijzen zullen ook dit jaar een positieve invloed uitoefenen op de resultaten. Maar in hoevérre de prijzen verder zullen oplopen, kon British Steel niet voorspellen. Dat hangt af van de mate waarin de economie zich op het vasteland van Europa herstelt. (ANP)