Beurs herstelt zich licht van forse koersverliezen

AMSTERDAM, 21 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs herstelde zich vanmorgen licht van de forse koersverliezen gisteren.

AMSTERDAM De koersbewegingen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen minder heftig dan gisteren, toen de beursbarometer zo'n veertien punten zakte. Omstreeks het middaguur noteerde de AEX-index 0,33 punt hoger op 383,17 punten. Eerder op de ochtend stond de index even op winst en vervolgens op ruim twee punten verlies.

“De rookwolken trekken op. Hier en daar worden niveaus aangeraakt, waarop weer kopers gaan opstaan. Ook van de optiebeurs komt wat vraag”, luidde het commentaar van een handelaar. De obligatiemarkt leek ietwat gerustgesteld door de gepubliceerde geldhoeveelheidscijfers in Duitsland. De vastrentende waarden noteerden in Amsterdam rond het middaguur 0,10 tot 0,20 punt lager.

In mei bleek de geldhoeveelheid in Duitsland met 13,7 procent op jaarbasis te zijn gestegen tegen 15,4 procent in april. De ontwikkeling van de geldhoeveelheid is een van de gegevens waarop de Bundesbank haar monetaire beleid - rentebeleid - afstemt. De effectenbeurs in Frankfurt beoordeelde de cijfers positief en ging met 27 punten omhoog, na maandag bijna negentig punten te hebben verloren. In Londen stond de FTSE-index (100 aandelen) op een verliesje van vijf punten.

Op de aandelenmarkt wisten sommige fondsen behoorlijk op winst te komen. CSM bij voorbeeld won 1,60 gulden tot 65,10 gulden. Gisteren ging er nog 1,10 gulden van de koers af. Océ-van der Grinten (kopieerapparatuur) liep met 1,10 gulden op tot 72,30 gulden, na de voorgaande dag 2,40 gulden te hebben ingeleverd. Akzo Nobel mocht met twee kwartjes vooruit naar 200,30 gulden, waarmee een klein deel van de gisteren prijsgegeven 5,20 gulden werd terugverdiend.

KPN was rond 11.45 uur vijf dubbeltjes beter op 48,20 gulden. Gisteren ging het telecommunicatie-aandeel met 1,60 gulden achteruit tot 47,70 gulden, ruim twee gulden onder de introductiekoers van het nieuwe aandeel. De omzet in KPN bedroeg 400.000 stuks.

De financiële waarden deden het vanmorgen niet slecht. ING pakte er twee kwartjes bij op 75,20 gulden (gisteren verlies van 2 gulden), ABN Amro stond onveranderd op 57,30 gulden (verlies maandag 1,60 gulden), Aegon incasseerde een winstje van 0,30 gulden op 93,20 gulden en Fortis (Amev) was per saldo onveranderd (71 gulden).

De Amerikaanse dollar begon de handel op de Europese wisselmarkten iets hoger begonnen, maar veel vertrouwen in de munteenheid was er nog niet te bespeuren. Er werd gesproken van “een uiterst broze handel”. In de ochtend werd voor de Amerikaanse munteenheid een koers opgegeven van 1,7965 gulden na een slotkoers van 1,7945 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kon zich gisteren niet onttrekken aan de malaise die eerder op de dag de beurzen in Europa kenmerkte. Het zag er even naar uit dat Wall Street de schade beperkt kon houden, maar uiteindelijk moest de Dow Jones-index 34,87 punten of net iets meer dan 1 procent prijsgeven op een slot van 3741,91 punten. De omzet kwam uit op 229 miljoen aandelen na 365 miljoen vrijdag.

De al wat langer sluimerende vrees voor inflatie kwam duidelijk naar voren. De rente op langlopende leningen liep duidelijk op, wat de obligaties deed dalen, hoewel niet zoveel als bij voorgaande gelegenheden. De aandelenhandel had het daar helemaal niet op begrepen, zeker omdat de dollar ook weer moest inleveren en er wellicht een renteverhoging aankomt om de koers op te vijzelen. Aandelen die eerder op de dag in Europa van de hand werden gedaan, werden ook in New York op grote schaal aangeboden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was in navolging van de Europese beurzen en Wall Street flink lager. De Nikei-index van de 225 fondsen daalde met 338,87 punten tot 20.813,16 punten. De daling bedroeg daarmee 1,6 procent.