Amnesty kritiseert optreden Deense politie

ROTTERDAM, 21 JUNI. De Deense politie maakt zich schuldig aan het mishandelen van burgers. Dat schrijft de organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. De organisatie kritiseert vooral het optreden van de in burger optredende leden van de Uropatrulje, een soort rellenpolitie. Deze eenheid zou in 1992 en 1993 onnodig hard zijn opgetreden tegen leden van Christiania, een alternatieve leefgemeenschap in Kopenhagen. Tot dusver is geen van de betrokken politiemensen gestraft voor dit optreden en Amnesty beschuldigt de Deense autoriteiten ervan daarmee “de politie het groene licht te geven voor straffeloos optreden”.

Een aantal slachtoffers van het politieoptreden zou op een zodanige wijze zijn vastgebonden, dat aanzienlijke en soms blijvende schade aan de gezondheid is toegebracht. De handen van gearresteerden werden daarbij eerst op de rug geboeid, waarna één voet achter de knie van het andere been werd gebonden, terwijl de andere voet onder de handboeien werd geschoven. Veel slachtoffers van deze behandeling hebben, aldus Amnesty, zenuwbeschadingen opgelopen waarvan de genezing maanden vergde, anderen hielden lange tijd last van opgezwollen polsen of handen. “We denken dat het hoog tijd is dat de autoriteiten dit verbieden”, aldus de organisatie.

In het dertig pagina's tellende rapport wordt ook kritiek uitgeoefend op het politieoptreden bij de rellen die zich in de nacht van 18 op 19 mei in Kopenhagen voordeden, de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog. De politie schoot toen direct op een demonstrerende menigte, waardoor elf mensen gewond raakten. Een jaar na dato bestaat nog altijd onduidelijkheid over de vraag welke omstandigheden tot dit excessieve geweld leidden, aldus Amnesty.