Aanslag Hezbollah na Israelische luchtaanval op basis in Libanon

SIDON/ JERUZALEM, 21 JUNI. Arabische guerrillastrijders hebben gisteren een aanval uitgevoerd op een Israelisch legerkonvooi aan de rand van de Israelische bezettingszone in Zuid-Libanon. Volgens de Israelische premier Rabin was de aanval kennelijk het werk van de pro-Iraanse, fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah. Volgens Rabin werd een Israelische militair gedood en was er een aantal gewonden. In Libanese veiligheidskringen was eerder gesproken van drie doden. De aanval volgde op Israelische luchtaanvallen op posities van Hezbollah in Oost-Libanon.

Volgens Rabin is er op dit moment geen sprake van een escalatie van de situatie tussen Israel en de shi'itische guerrillastrijders. Hij wees erop dat Hezbollah regelmatig aanvallen uitvoert op Israelische troepen in de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon, “zeker vier of vijf per week”. Het Israelische publiek, aldus Rabin, hoort er alleen iets van als er slachtoffers vallen.

Na de aanval op het konvooi, waarbij guerrillastrijders raketten afvuurden en een pantservoertuig werd vernietigd, beschoten Israelische troepen en hun bondgenoten van het Zuidlibanese Leger (SLA) dorpen ten noorden van de veiligheidszone waar Hezbollah bases heeft gevestigd. Daarbij werd een bejaarde vrouw gedood en werden drie andere burgers gewond.

Israelische commando's ontvoerden een maand geleden een Hezbollah-commandant uit zijn woning in de Oostlibanese Beka'a-vallei om informatie te verkrijgen over het lot van een in Libanon verdwenen Israelische militair, Ron Arad. Tien dagen later bombardeerden Israelische vliegtuigen in de zwaarste dergelijke luchtaanval sinds jaren een Hezbollah-kamp, waar ten minste 26 doden vielen. Hezbollah op zijn beurt heeft gezworen de ontvoering en de luchtaanval te wreken. De Libanese autoriteiten weigeren Hezbollah te ontwapenen zolang Israelische troepen Libanees grondgebied bezet houden. (Reuter, AFP)