2,8 miljoen tv-kijkers getuige van bange zege

ROTTERDAM, 21 JUNI. Het Nederlands voetbalelftal heeft vannacht de eerste wedstrijd in groep F van het wereldkampioenschap gewonnen. In Washington werd Saoedi-Arabië met 2-1 verslagen. Gaston Taument zorgde drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd na een blunder van de Saoedische doelman voor de winnende treffer. Nederland was na negentien minuten in de eerste helft op achterstand gekomen door een doelpunt van Amin. Wim Jonk zorgde vlak na rust met een afstandsschot voor de gelijkmaker.

“Kleine voetballanden bestaan niet meer”, was de reactie van bondscoach Dick Advocaat na de wedstrijd. De moeizame winst, goed voor drie punten, was voor Nederland de eerste overwinning op een WK in zestien jaar. De laatste zege werd in 1978 in Argentinië behaald op Italië (2-1).

De bevolking van Washington bekeek de uitgelaten Nederlandse supporters met verbazing. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zei een restauranthouder aan Wisconsin Avenue. “De Noren waren fantastisch met die vikinghorens en koebellen, de Mexicanen mochten er ook zijn, maar de Nederlanders zagen er allemaal even feestelijk uit. Als al dat oranje daar de nationale kledingdracht is, moet Holland een uitermate vrolijk land zijn.”

Afgelopen nacht keken 2,8 miljoen Nederlanders naar het eerste WK-optreden van Nederland. Volgens de Dienst kijk- en luisteronderzoek van de NOS keken nog nooit eerder zoveel mensen naar een nachtelijke uitzending.

In groep B won Brazilië met 2-0 van Rusland. Bij de Brazilianen was Romario de grote uitblinker. Uit een hoekschop van Bebeto zorgde hij met een messcherpe voetbeweging voor de openingstreffer. Na rust liet hij zich in het strafschopgebied vallen, waarna Rai de toegekende strafschop benutte.

Vanavond worden gespeeld Argentinië-Griekenland (18.30 uur), Spanje-Duitsland (22.00 uur) en Nigeria-Bulgarije (01.30 uur).