Zonnecrème vlekt maar beschermt wel

Het UVA/UVB-breedbandfiltersysteem van Ellen Betrix belooft bescherming tegen zonnebrand, irritaties en huidkanker. Carrot Jelly Sun Gel kalmeert de huid met ingrediënten als sheabutter, walnoot en pathenol. En Coco-lemon van Tropical Brown met cederolie geeft een sterke bruining en beschermt tegen insekten.

Ze beloven veel, de fabrikanten van zonnecrèmes, maar werken hun produkten ook? Tegen zonnebrand helpen ze in ieder geval goed, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond die 25 crèmes testte.

Tegen zwemmen en transpireren echter blijken de als 'waterproof' angeprezen zonnebrandmiddelen niet te werken. De Consumentenbond raadt daarom aan een nieuw laagje crème aan te brengen “na het zwemmen of een stevige partij tennis”. Ander lastig gegeven: bijna alle middelen vlekken, vooral op polyester kleding.

Zonnebrandcrème is een uitvinding van deze eeuw. Begin jaren zestig kwam de eerste crème op de markt. Tegenwoordig worden ze grif gesmeerd, hoewel het gebruik in 1993 iets afnam. “Een gevolg van de vervelende zomer”, aldus een woordvoerder van de Nationale Cosmetica Vereniging.

De laatste tijd neemt het gebruik van duurdere zonnecosmetica en hogere factoren toe. “Mensen hebben meer oog voor de risico's van langdurig verblijf in de zon”, aldus de woordvoerder van de cosmetica vereniging. “Maar ze willen toch zonnen. Daarom beschermen ze zich extra.” De prijs van een zonnecrème kan behoorlijk oplopen. Voor een fles Lancômes Lait de Bronzage betaal je 43 gulden. Maar prijs is niet synoniem aan kwaliteit, volgens de Consumentenbond. Uit het onderzoek kwam Etos Sunmilk als één van de drie beste naar voren. Prijs: 10 gulden. (BD)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Karin de Mik