Weer prominente Algerijn vermoord

ALGIERS, 20 JUNI. De voorzitter van een Algerijnse mensenrechtengroep, Youcef Fathallah (64), is zaterdag in zijn kantoor in het centrum van Algiers vermoord.

Fathallah leidde de Algerijnse Liga voor de Mensenrechten, die als vriendelijker voor de regering wordt beschouwd dan haar voornaamste concurrent, de Algerijnse Liga voor de Verdediging van de Mensenrechten. Mede daarom wordt gespeculeerd dat de moord op Fathallah is gepleegd door moslim-extremisten die vechten voor een islamitisch regime in Algerije. Er zijn volgens diverse bronnen ook anti-fundamentalistische moordeskaders actief.

Volgens getuigen drongen verscheidene mannen het kantoor van Fathallah, een notaris, binnen, waar een van hen hem met een pistool van geluiddemper doodschoot. De daders ontsnapten.

Fathallah was een uitgesproken criticus van politiek geweld, en niet bang om de regering aan te vallen. Hij eiste bij voorbeeld de sluiting van gevangenkampen in de Sahara, waar duizenden fundamentalisten werden vastgehouden. De andere mensenrechtengroep gaat echter veel verder in haar kritiek op de regering: deze groep is vaak het doelwit van de pers, die haar verwijt te zwijgen over de schendingen van de mensenrechten door moslim-extremisten en die van leger en politie te overdrijven.

Na een periode waarin het geweld in Algerije wat leek af te nemen, is deze maand weer een aantal geruchtmakende politieke moorden gepleegd. Onder de slachtoffers waren de rector van een universiteit, een journalist en een hoge douanefunctionaris. Tevens zijn volgens de autoriteiten sinds 1 juni door de veiligheidsdiensten 99 moslim-extremisten gedood. In totaal zijn meer dan 4.000 mensen bij politiek geweld om het leven gekomen sinds regering en leger rond de jaarwisseling van 1991-'92 een moslim-fundamentalistische verkiezingsoverwinning verhinderden. (Reuter, AP)