Verzekering tegen wisselvallig weer

Stortregen, plensbuien en wolkbreuken worden vergoed in bungalowpark Buitenplaats It Wiid in het Friese Earnewâld. Wie zijn vakantieweek daar ziet verregenen, krijgt als troost 400 gulden. De eigenaar van het bungalowpark heeft voor zijn huurders een regenverzekering afgesloten. Na afloop van de vakantie krijgt de huurder een overzicht van de door hem geleden regendagen.

Als maatstaf voor de hoeveelheid gevallen hemelwater gelden de metingen op het KNMI-station van de vliegbasis Leeuwarden, een voorwaarde van de verzekeraar. De gasten kunnen punten verzamelen: valt er op een dag 1 mm regen of meer, dan is dat goed voor 1 punt. Twee punten worden toegekend als er op een dag 3 mm of meer valt, drie punten bij 13 mm of meer.

Bij meer dan zeven punten wordt het geld uitgekeerd. “Mocht iemand de pech hebben drie weken alleen maar regen te hebben gehad, dan krijgt hij 1200 gulden. Maar daar gaan we niet vanuit”, aldus woordvoerder R. Holdinga van Buitenplaats It Wiid. “We rekenen op een goede zomer.”

De verzekering is alleen geldig in het hoogseizoen. “Friesland heeft nog een beetje het imago van koud en nat”, aldus Holdinga. “Met deze regenverzekering hopen we potentiële vakantiegangers over de streep te trekken.” Overigens heeft It Wiid voldoende “slecht-weer-voorzieningen”, zoals een overdekt zwembad, een squashbaan en een theater, zodat we het uitgekeerde geld meer als “een leuk extraatje” dan als een genoegdoening moet worden gezien, meent Holdinga. (KdM)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Karin de Mik