Uitbundig Europees homo-festival in Amsterdam

AMSTERDAM, 20 JUNI. De Duitse fotograaf Jürgen Baldiga is onder andere bekend geworden om zijn foto's uit de Berlijnse homo-scene. In bad, (half) naakt poserend, ingesnoerd in riemen en ijzer, opgetut, met sieraden omhangen, of ontluisterend ziek portretteerde Baldiga hen. Zelf overleed de fotograaf vorig jaar aan de gevolgen van aids. De bovenstaande foto van een travestiet is samen met portretten van andere kunstenaars te zien in Loods 6 op het Amsterdamse KNSM-eiland. De tentoonstelling is onderdeel van het homofestival 'Europride', dat tot en met 26 juni in de hoofdstad wordt gehouden.

Tijdens deze week kunnen homoseksuele stellen trouwen in de fresco-zaal van de Sleep-in/Arena. Een 'ambtenaar van de homoseksuele stand' leidt de huwelijksceremonies. Zaterdag en zondag trouwden de eerste paren. Komende zaterdag kunnen ze zich weer laten scheiden.

Gisteren werd voor de derde keer ook het AmsterDam-diner georganiseerd. In een tent op de Dam aten zo'n 880 mensen ten bate van het Aidsfonds. Hier was het thema 'Aids en werk'. Het diner werd verzorgd door personeel van alle vijf-sterrenhotels van de stad, en opgevrolijkt door optredens van onder meer Ruth Jacott en Henk Poort. De opbrengst van de gesponsorde maaltijd en een loterij was een kwart miljoen gulden. Zanger Bill van Dijk verkocht bij opbod de neus die hij als Cyrano de Bergerac droeg op Broadway. Gesigneerd en gedateerd bracht de neus 2200 gulden op.

Europride wordt aanstaande zaterdag afgesloten op het Museumplein met Roze Zaterdag, een landelijke manifestatie voor de doorbreking van homseksuele taboes.