THE AUTEURS OVER The Upper Classes

The Auteurs. Now I'm A Cowboy (cd hut 16)

“Ik heb zelf geen problematische jeugd gehad. Geen romantische armoede, geen ontberingen. Mijn achtergrond is doorsnee 'middle class'. En in de middle class doet men alsof het klassesysteem niet bestaat. Dat is een leugen. Het bestaat wel degelijk. Maar alleen de mensen uit de working class worden grootgebracht met een streng klassebewustzijn. Alsof die hun plaats moeten weten.”

Luke Haines is de zanger/songschrijver van de Engelse groep The Auteurs. Onlangs verscheen hun tweede cd, Now I'm A Cowboy, met net als op de debuut-cd New Wave een verlokkelijke combinatie van luxueus klinkend instrumentarium en achteloze zang. De ruim klinkende produktie en melancholische cellopartijen maken The Auteurs meeslepend, balancerend tussen sentiment en gesneer. Haines dreint en hangt de verwende jongeling uit in teksten over 'a new French girlfriend' ('Money fame liberate and free/ Alain, Rene, Vanessa and me) en 'the upper classes'.

“The Upper Classes duurde oorspronkelijk tien minuten. Het is de beste song van onze nieuwe plaat, voor mij is het een kernthema. Onze eerste cd ging over Engeland zoals het was, met observaties over de onderbuik van de samenleving, het vaudeville, vervallen schoonheid. De nieuwe cd beschrijft Engeland zoals het nu is.

“En dat klassegedoe speelt nog altijd. Iedereen die langere tijd in Engeland heeft gewoond weet het. Je kunt er niet omheen, je wordt ermee besmet. Ik in ieder geval wel. Opgroeiend in Engeland leer je: er zijn mensen met geld in de familie, dat wordt doorgegeven van generatie op generatie, en mensen die dat niet hebben. En die dat ook nooit zùllen hebben. Want dat is 'inherited wealth'. Zelf vergaarde rijkdom, 'attained wealth', heeft geen aanzien.

“In Amerika ligt dat anders. Daar kun je zelf opklimmen. Maar onze 'upper classes' zijn net als onze koninklijke familie. Amerika heeft ook een 'royal family', dat is Hollywood en als je maar genoeg geld hebt dan kun je je daar inkopen. Daar is in Engeland dus geen sprake van.

“In de songtekst van The Upper Classes zitten de regels 'They're crude and they're plain/ It's not their fault it's the world they're from (..)/ There's nothing wrong with inherited wealth'. En er is ook niets mis mee. Het bestaat gewoon. Maar er is wel iets mis met het te willen bereiken, want dat is onmogelijk. Toch is dat wat de mensen willen: 'rise up in the classsystem'.

“Alleen als je in een band speelt is een working class-achtergrond een voordeel. Iedereen is dol op zangers met een accent, die vertellen hoe ze zich aan hun arbeidersmilieu hebben ontworsteld. Als muzikant kun je wel door het klassesysteem breken, blijkt.”

    • Hester Carvalho