SPD-leider zwaar onder vuur

BONN, 20 JUNI. De leider van de sociaal-democratische oppositie in Duitsland, Rudolf Scharping, is na de nederlaag bij de Europese verkiezingen onder zwaar vuur komen te liggen vanuit de eigen gelederen.

Gerhard Schröder, de premier van Nedersaksen die in de strijd om het partijleiderschap verslagen werd door Scharping, kritiseerde de campagne van de SPD voor de Europese verkiezingen. “We kunnen niet concurreren met de CDU met leuzen op het terrein van recht en orde”, aldus Scharping in een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel, “ik kan niet begrijpen waarom de SPD een klassiek CDU-onderwerp tot zo'n belangrijk thema van haar eigen campagne heeft gemaakt.” De SPD had in het kader van de Euroverkiezingen affiches verspreid met de leus 'Veiligheid in plaats van vrees'. Door het accent te leggen op recht en orde hoopte de partij stemmen weg te halen bij de CDU. De indruk is dat de partij daardoor ter linker zijde veel stemmers is kwijtgeraakt. Vooral de Groenen en de ex-communistische PDS deden het goed bij de verkiezingen.

Ook noemde Schröder het ongelukkig dat de SPD haar campagne geheel gericht had op de persoon Scharping, die beschouwd wordt als een harde werker zonder charisma. “Misschien zou de SPD duidelijk moeten maken dat achter haar voorzitter en kandidaat voor de verkiezingen, een hele reeks mensen staat die in staat zijn om iets te doen. In alle bescheidenheid reken ik mijzelf daarbij”, aldus Schröder. Volgens de premier van Nedersaksen moet de partij zeker veertig procent van de kiezers kunnen bereiken, een uitspraak die in Bonn is uitgelegd als een voor Scharping moeilijk te halen doelstelling. Bij de Europese verkiezingen bleef de SPD op 32 procent steken.

De SPD houdt komende woensdag in het Oostduitse Halle een speciaal partijcongres waar Scharping als kandidaat voor het kanselierschap wordt aangewezen. Ook Scharpings tegenstanders zijn van oordeel dat het vier maanden voor de Bondsdagverkiezingen niet meer mogelijk is om hem alsnog als kandidaat te laten vallen. Maar de laatste opiniepeilingen stemmen de SPD'ers niet vrolijk: 78 procent van de Duitsers rekent erop dat Helmut Kohl ook na de verkiezingen bondskanselier zal blijven, terwijl slechts 22 procent op Scharping rekent. Vlak voor de Europese verkiezingen was dit nog 52 procent voor Kohl en 47 procent voor Scharping.

Heidemarie Wieczorek-Zeul, vice-voorzitter van de SPD, herhaalde gisteren haar pleidooi voor een coalitie met de Groenen, die tien procent behaalden bij de Europese verkiezingen. Ook Wolfgang Thierse, een gerespecteerde Oostduitse SPD'er, noemde gisteren “een rood-groene coalitie een realistische optie voor een machtswisseling”. Maar Rudolf Scharping herhaalde dat hij er volstrekt niet voor voelt om zich nu al vast te leggen op zo'n politiek bondgenootschap. “Discussies over coalities blokkeren de boodschap van de SPD dat ze de levensomstandigheden van de mensen in Duitsland wil verbeteren”, aldus de beoogde kanselier. (Reuter)