Rose: ophouden met schenden van bestand Bosnië

SARAJEVO, 20 JUNI. De opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Sir Michael Rose, heeft zaterdag per brief de legerleiders van de moslims en de Serviërs gevraagd op te houden met het schenden van het bestand in Bosnië. Gisteren werd ondanks die brief echter opnieuw op een aantal plaatsen gevochten. Rose vroeg de opperbevelhebber van het regeringsleger, generaal Rasim Delic, en de opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, schendingen te verhinderen van het bestand dat op 10 juni is ingegaan. Een VN-woordvoerder zei zaterdag dat het aantal bestandsschendingen “zorgelijk” is.

Gisteren werd evenwel opnieuw gevochten in de moslim-enclave Bihac, waar het regeringsleger tegen de door de Serviërs gesteunde moslim-rebellen van de plaatselijke leider Fikret Abdic vecht. Ook bij Doboj in Centraal-Bosnië kwam het tot langdurige beschietingen tussen de Serviërs en de moslims. Hier ging het om de zwaarste schendingen van het bestand - afgezien van de gevechten in Bihac - tot dusverre. Volgens de Serviërs ontketenden de moslims een aanval op twee fronten die veel burgers het leven heeft gekost en talrijke dorpelingen op de vlucht heeft gedreven.

In Sarajevo vielen gisteren een dode en drie gewonden toen een sluipschutter een tram onder vuur nam.

De Amerikaanse diplomaat Charles Redman heeft dit weekeinde gesproken met de presidenten van Bosnië en Kroatië, naar wordt aangenomen over het werk van de internationale contactgroep, die de vorige week heeft gewerkt aan een nieuwe landkaart van Bosnië. (Reuter, AFP)