Rocard treedt af na nederlaag in Europa

PARIJS, 20 JUNI. Michel Rocard heeft de ongelijke strijd moeten opgeven. De Franse socialisten hebben hem de schuld gegeven van het recordverlies dat zij leden bij de Europese verkiezingen. Rocard is afgetreden als eerste secretaris en voorlopig vervangen door Henri Emmanuelli (49).

De Parti Socialiste haalde vorige week zondag 14,5 procent van de stemmen, een nog slechter resultaat dan bij de vernietigende algemene verkiezingen van april '93. Michel Rocard beloofde daarna zijn partij een nieuw plan voor herstel van een kansrijk perspectief voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Dat plan en de man die het zou moeten uitvoeren wonnen 88 stemmen in het 'parlement' van de socialistische partij dat gisteren in Parijs bijeenkwam. 129 Afgevaardigden lieten Rocard gisteravond vallen, terwijl 47 leden van de Nationale Partijraad zich van stemming onthielden.

Emmanuelli belooft een meer linkse koers die het “puur-conservatieve karakter van het beleid van de regering-Balladur herkenbaarder aan de kaak zal stellen”. Hij verklaarde: “Wij moeten loontrekkers en gepensioneerden beschermen tegen de aanslagen op hun welvaart door de conservatieve regering-Balladur. Het ultra-klassieke beleid tracht de werkloosheid te verminderen door de welvaart te verminderen.”

De enige man die de Franse socialisten op dit moment kan verenigen is Jacques Delors. De voorzitter van de Europese Commissie houdt tot nu toe vol dat hij geen kandidaat wil zijn om president Mitterrand volgend jaar op te volgen.