Om 05.19 begint de zomer van 1994

Als de zon morgenochtend om 05.19 opkomt, is de zomer 1994 officieel begonnen. De eerste zomerdag is de langste dag van het jaar omdat de zon dan haar noordelijkste punt ten opzichte van de evenaar heeft bereikt. Dit jaar duurt de langste dag bijna zeventien uur, want de zon gaat pas om 22.04 weer onder. Ten noorden van de noordpoolcirkel gaat de zon zelfs helemaal niet onder.

Ieder jaar passeert de zon omstreeks 21 juni het zogeheten 'zomerpunt' en staat dan loodrecht boven de Kreeftskeerkring op aarde. De zomer duurt 93 dagen en 15 uur. De zon bereikt op 23 september het herfstpunt. De jaargetijden duren niet even lang omdat de afstand van de aarde tot de zon variabel is.

Echte zomerse dagen - waarop de maximumtemperatuur, gemeten op twee meter boven de grond, boven 25 graden celsius komt - komen volgens de Enkhuizer Almanak direct in de eerste week van de zomer. Om en nabij 26 juni heeft een warmtegolf plaats, maar de gemiddelde temperatuur van juni (16-17 graden celsius) wordt daardoor nauwelijks hoger. De zomer komt pas goed op gang in juli en augustus. Topdagen kunnen we verwachten van 11 tot 15 juli ('mooi zomerweer') en van 26 tot 31 augustus ('warm en zonnig'). De gemiddelde maandtemperaturen blijven echter steeds onder de 20 graden celsius.

Het gemiddelde aantal zomerse dagen per jaar ligt in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant tussen 30 à 35. Noord-Holland en het noordwesten van Friesland hebben er niet meer dan 10. Welke dagen dat zullen zijn, is vantevoren niet vast te stellen.

Ook Meteo Consult in Wageningen gaat uit van gemiddelden en geeft alleen een korte termijn voorspelling. “Als we maanden vooruit zouden kunnen kijken om te zeggen wat een mooie zomerse dag zal worden waren we waarschijnlijk al miljonair geweest”, voorspelt een medewerker van de weerkamer. (MP)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Karin de Mik