Noorwegen-Mexico

In de andere wedstrijd in groep E, Noorwegen-Mexico, zat het venijn in de staart. Vijf minuten voor tijd scoorde de Noorse invaller Kjetil Rekdal het winnende doelpunt. De spits van het Belgische Lierse SK sprak over “het mooiste moment uit mijn carriere”. Het was de eerste overwinning van Noorwegen in de geschiedenis van de WK-eindronden. De Scandinaviers hadden voor het laatst in 1938 meegedaan. Pele noemde Noorwegen na afloop een gevaarlijke outsider.

Mexico had na de late 1-0 bijna toch nog een gelijkspel behaald. Alves had op minder dan een meter van een doellijn de bal voor het inkoppen, maar raakte de paal. De Mexicanen hadden voor hun wedstrijd de indruk gewekt dat ze naar het WK waren gekomen om kampioen te worden. Veteraan Hugo Sanchez voorspelde een 2-1 zege op Noorwegen.

Het zag er negentig minuten lang niet naar uit dat Mexico zou gaan winnen. De ploeg, aangemoedigd door naar schatting 30.000 toeschouwers, speelde minder dan de opponent uit Europa. Het meest opvallend bij Mexico was nog de kleurrijke kleding van doelman Jorge Campos. Hij, bijgenaamd 'El Loco' (de gek) haalde bovendien rare capriolen uit. De slechts 1.75 meter lange doelman kwam voortdurend ver zijn doel uit. Ongevaarlijk was dat niet.