Nieuwe volle golfronde moet winnaar aanwijzen van US Open

ROTTERDAM, 20 JUNI. Na de reglementaire 72 holes zijn drie golfspelers gelijk geëindigd in het Amerikaanse Open. Op de baan van de Oakmont Country Club in de staat Pennsylvania zullen zij vandaag opnieuw een volle ronde van 18 holes moeten spelen. De Schot Colin Montgomerie, de Zuid-Afrikaan Ernie Els en de Amerikaan Loren Roberts eindigden alle drie met 279 slagen, vijf onder par. Oud-kampioen Curtis Strange maakte vier keer 70 en miste de verlenging op één slag.

Van de drie leiders was Montgomerie het eerste terug in het clubhuis. Dankzij ijzersterk putten maakte hij drie birdies in de eerste negen holes, alvorens terug te vallen. Met zijn score van 70 leek hij weinig kans te maken op een eventuele play-off. De strijd speelde zich voornamelijk af tussen Roberts en Els. Roberts is een 38-jarige laatbloeier, die al dertien seizoenen op de Amerikaanse Tour speelt, maar pas dit jaar zijn eerste toernooi heeft gewonnen. Hij was het toernooi begonnen met 76 en was in de tweede ronde op een gegeven moment negen slagen achter op de leider. Na een derde ronde van 64 was hij opeens vier onder par en behoorde hij tot de kanshebbers. In de laatste fase van de beslissende ronde had hij om beurten de leiding met Els totdat hij, overmand door zenuwen, op de laatste hole een putt van een meter miste. Hij maakte 70 en had daarmee dezelfde score bereikt als Montgomerie.

Els was met een voorsprong van twee slagen de laatste ronde ingegaan. Als 24-jarige stond hem het grootste examen te wachten dat hij op een golfbaan tot dusver heeft moeten afleggen. Al vanaf de eerste slag bleek zijn spel de betrouwbaarheid van de eerste dagen te missen. Hij was scheef en miste op 7 van de 14 lange holes de fairway met zijn eerste slag. Twee keer was het geluk aan zijn zijde. Op de eerste hole sloeg hij de bal achter een tv-camera en op de laatste hole stond na een scheve afslag een tribune in zijn weg. Beide keren mocht hij de bal zonder strafslag verleggen.

Tot dan toe had Els zijn score met het korte spel redelijk weten te redden. Op de laatste hole zou een par-4 voldoende zijn voor zijn eerste grote titel. Na het geluk van de zogenaamde free drop had hij voor het eerst pech, toen zijn bal na de tweede slag bovenop een teruggelegde plag terecht kwam. Geen enkele golfer weet dan hoe de bal zal reageren. Els miste zelfs de green en had handenvol werk om een 5 te maken en zo zijn plaats in de verlenging af te dwingen.

Het US Open is nog het enige toernooi waar een verlenging uit 18 holes bestaat. Het nadeel daarvan is dat de beslissing een dag wordt uitgesteld. In alle andere toernooien wordt de beslissing geforceerd door meteen verder te spelen, totdat de speler op een hole minder slagen nodig heeft dan de ander. In de praktijk betekent dit meestal twee of drie holes extra. Alleen in het Britse Open gaat de verlenging over vier holes en worden de slagen bij elkaar opgeteld.

Montgomerie was veruit de beste Europeaan. Acht slagen achter hem was Ballesteros de eerstvolgende, op één slag gevolgd door Torrance, die met 69 eindigde. Faldo, Olazabal en Woosnam misten hun kwalificatie voor de laatste twee ronden. De laatste keer dat Faldo dat in een grand-slamtoernooi overkwam, was in 1986.

    • Jan Ebbinge