Libanees leger nu ook naar Shouf

BEIROET, 20 JUNI. Ongeveer 8.000 Libanese regeringsmilitairen hebben zich zaterdag verspreid in het berggebied ten oosten en zuidoosten van Beiroet om de weg te bereiden voor een terugkeer van honderdduizenden ontheemden uit de burgeroorlog. Het gaat om gebied dat grotendeels in druzische handen is. De ontheemden zijn merendeels christenen die na de felle gevechten in de Shouf tussen druzische en christelijke milities in 1983 op de vlucht sloegen.

Functionarissen van het ministerie voor ontheemden, dat wordt geleid door de druzische ex-krijgsheer Walid Jumblatt, zeggen dat een terugkeer van de ontheemden naar hun dorpen tot dusverre wordt verhinderd door ontoereikende veiligheid en gebrek aan geld om hun woningen en de infrastructuur te herbouwen. Talloze dorpen in de Shouf werden in de burgeroorlog met de grond gelijk gemaakt.

De terugkeer van het leger naar de Shouf betekent dat de regering nu formeel haar gezag over 65 procent van het land heeft hersteld. Eerder al was dat gebeurd in het christelijke gebeid ten noordoosten van de hoofdstad. Zuid-Libanon en een deel van het oosten (de Beka'a-vallei) blijven nog buiten het overheidsgezag. In het oosten zijn door Syrië en Iran gefinancierde guerrillagroepen actief, terwijl het zuiden door Israelische troepen en een door Israel gesteunde militie is bezet. (Reuter, AP)