Koersen aandelen en obligaties fors lager

AMSTERDAM, 20 JUNI. Aanhoudende verkopen op de internationale obligatiemarkten, een laag slot op Wall Street, de verzwakkende dollar en stijgende grondstoffenprijzen hebben vanmorgen in geheel Europa gezorgd voor kelderende koersen van aandelen en obligaties. Vrijwel overal werden nieuwe laagterecords bereikt voor het lopende jaar. Het aandeel KPN, dat vorige week tegen een koers van 49,75 op de beurs werd geïntroduceerd, verloor vanmorgen 1,50 gulden op 47,80 gulden.

In Amsterdam moesten de aandelen op één ochtend ruim 3,2 procent prijsgeven. De AEX-index noteerde rond het middaguur 12,5 punten lager op 380 punten, een nieuw dieptepunt voor het lopende jaar.

Ook de beurzen van Frankfurt, Brussel, Parijs en Madrid lieten nieuwe diepterecords aantekenen. Londen gaf 2,4 procent prijs en Frankfurt was ruim 3,8 procent lager.

Handelaren wezen vanmorgen een nieuwe verzwakking van de obligatiekoersen aan als voornaamste oorzaak van de malaise op de beurs. “Het is triest. De markt staat er technisch slecht voor”, zei analist H. de Haan van Kempen & Co vanmorgen.

Door de dalende koers is de effectieve rente op de toonaangevende Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar gestegen tot 7,37 procent, een hoogterecord voor dit jaar.

Niet bekend

In eerste instantie volgden de Europese beurzen het lagere slot van Wall Street op vrijdag, waar zowel de koersen van aandelen als van staatsobligaties klappen opliepen. Maar in de loop van de ochtend kregen de koersdalingen steeds meer een eigen dynamiek. Volgens handelaren lijden niet alleen beleggers, maar ook de banken op dit moment forse verliezen op hun handelsactiviteiten in de financiële markten. “We zien de halfjaarcijfers in juni met angst en beven tegemoet”. De aandelenkoersen van ABN Amro en ING daalden vanmorgen met bijna 5 procent.

De Amerikaanse dollar zakte naar een diepterecord van 1,7959 gulden voor het lopende jaar, de goudprijs bereikte in Londen het hoogste punt sinds maart op 391 dollar per fine ounce.