'Junta Haïti mag zonder straf land uit'

NEW YORK, 20 JUNI. De Amerikaanse regering zou de leiders van het militaire bewind op Haïti ongestraft en met behoud van hun rijkdom willen laten vertrekken naar het buitenland om zo de terugkeer van de in 1990 verdreven president Jean-Bertrand Aristide te bewerkstelligen zonder militaire interventie.

Dat schrijft vandaag The New York Times, die zich beroept op anonieme mededelingen van hoge functionarissen binnen de regering Clinton. De Verenigde Staten zouden ook hebben voorgesteld het merendeel van de circa 7.000 Haïtiaanse militairen niet te straffen voor misdaden die zij sinds de coup zouden hebben bedreven, aldus de Times.

De VS zouden zo willen inspelen op groeiende onrust binnen de Haïtiaanse strijdkrachten over het Amerikaanse dreigement met een invasie. Om de wrevel onder militairen te vergroten brengen de VS deze week een radiostation gericht op Haïti in de lucht dat Radio Democracy gaat heten. De Haïtiaanse leiders die Washington een vrijgeleide wil geven zijn juntaleider Raoul Cédras, politiecommandant overste Michel Fran¸ois en chef-staf generaal Philippe Biamby. De voormalige Haïtiaanse dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier verblijft sinds 1986 in ballingschap, voornamelijk aan de Côte d'Azur. (Reuter)