Italie praat over 'Sacchi-ramp'

ROTTERDAM, 20 JUNI. In Italie is na de verrassende WK-nederlaag tegen Ierland een lichte paniek uitgebroken. Met name bondscoach Arrigo Sacchi kreeg het gisteren in de pers zwaar te verduren. De belangrijkste sportkrant, Gazzetta dello Sport, schreef over “een Sacchi-ramp”. De zondebok zei na de wedstrijd in East Rutherford te moeten toegeven dat zijn ploeg niet goed speelde. “De Ieren verdienen een compliment voor een fantastisch resultaat met een simpel systeem”, aldus de geplaagde coach.

De Ieren scoorden na twaalf minuten en trokken zich daarna terug in de eigen verdediging. Het was Ray Houghton die met een gelukkige volley de te ver voor zijn doel staande keeper Pagliuca verraste. Het succes van de middenvelder deed denken aan het EK van '88. Toen maakte Houghton ook het enige doelpunt in de Ierse openingswedstrijd tegen Engeland. De 32-jarige speler van Aston Villa is eigenlijk niet zo produktief voor de nationale ploeg. Hij scoorde tegen Italie pas zijn vierde doelpunt in 59 interlands. De winnende bondscoach Jack Charlton reageerde zoals altijd stoicijns op de zege. Hij redde na afloop een uitbundige Ierse supporter uit handen van de politie. 'De Giraf' gaf wel toe dat hij in het laatste kwartier bang was geweest voor de gelijkmaker. De Italianen waren echter wel veelvuldig aan de bal, maar creeerden nauwelijks kansen. De topscorer van Europa-Cupwinnaar Milan, Daniele Massaro, werd pas na rust ingezet voor voormalig clubgenoot Evani.

De Ieren waren dichterbij de 2-0. In de 53ste minuut vroegen de Italianen om een strafschop toen Dino Baggio onderuit ging na een botsing met Phil Babb. Scheidsrechter Van der Ende besloot om niet te fluiten. Hij leek gelijk te hebben. De Hagenaar leidde het duel goed.