In iedere held schuilt een beest

Wie is er ziek? O.J. Simpson, de ex-footballspeler die mogelijk zijn ex-vrouw en haar vriend heeft vermoord? Of al die mensen die O.J. tijdens de vlucht met een eskader politie-auto's op zijn hielen aanvuurden met spandoeken als 'Run, O.J., Run'? Of de televisiemensen die vrijdag een avond lang heel Amerika rechtstreeks vanuit een helicopter getuige lieten zijn van een rijdende Ford Bronco waarin een man lag die een pistool op zijn slaap had gericht?

Splitscreen heet zoiets, wanneer je twee beelden tegelijk op je televisie krijgt. Op het ene beeld de basketbalfinale tussen de Knicks en de Rockets, op het andere het huis waar de football-held zich in afwachting van zijn overgave tenslotte ophoudt. Niets was belangrijker dan de sport en zijn gevolgen. Iedereen keek en de presentatoren van het televisiestation keken ernstig, terwijl ze zich in hun handen wreven dat zij op deze avond het grote nieuws mochten uitdragen. Kijkcijfers, rijp voor een award. Kassa! Een psychiater kwam in beeld. Hij zei dat het wel vaker voorkomt dat helden hun grenzen niet meer kennen, omdat ze tot nu toe alles hadden gekregen wat ze wilden. Iedereen kwam in beeld in de film van het leven. Maar niemand zei dat de mensen gek zijn geworden. Dat ze een mogelijke moordenaar toejuichen. Niet omdat hij een moordenaar is, maar omdat hij een held is. Omdat hij anders is, omdat hij meer spieren heeft, harder kan lopen, beter kan spelen, mooier kan lachen, meer succes heeft. De mensen willen niet weten dat een held die misschien meer talent van het een of het andere heeft, een mens is. Dat een held ook fouten maakt, zijn ex-vrouw en haar vriend kan vermoorden. Ze willen niet weten dat een held eerder fouten maakt dan een ander mens. Omdat hij wordt gek gemaakt door al die mensen die vinden dat een held onfeilbaar moet zijn. Ze vergeten dat in elke held een mens schuilt die elk ogenblik in een beest kan veranderen. Ze vergeten dat in elk mens een beest schuilt zodra hij zich bedreigd voelt. O.J. Simpson, Maradona, Romario, Gullit. Waren ze maar geen helden geworden. Dan werden ze niet geconfronteerd met die beesten van mensen die helden willen, die helden maken, die vrienden met helden willen zijn, die televisie maken met helden, die geld verdienen aan helden. Mensen die beestachtig achter een held aanlopen omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. Ambities? Pas op, voordat je het weet ben je een held.

    • Guus van Holland