Geen kaarten voor enkele honderden Nederlandse fans

WASHINGTON, 20 JUNI. Enkele honderden Nederlandse supporters zijn ernstig gedupeerd. Sommige reisbureau's zijn niet in staat kaarten te leveren voor de wedstrijd die het Nederlands elftal zaterdag tegen Belgie speelt. Een gedeelte van het oranjelegioen heeft wel een vliegticket en hotelaccommodatie maar kan fluiten naar de al betaalde toegangsbewijzen voor de Citrus Bowl in Orlando.

“Het is een chaos”, zei Joop Lever van Leverreizen gisteren. “Sommige collega's worden al bedreigd omdat zij niet aan de supporters kunnen leveren.” De woordvoerder van een aantal Nederlandse reisbureau's dat buiten de KNVB om supportersreizen organiseert, verwacht niet dat alle gedupeerden alsnog een kaartje krijgen. “De Amerikanen hebben gewoon meer kaarten verkocht dan ze in werkelijkheid hadden”, aldus Lever. “Er gebeuren daardoor de meest vreemde dingen. Pakken opgestuurde kaarten raken zogenaamd zoek. Het is pure oplichting.”

De KNVB steekt in de Verenigde Staten bijna geen uit om de Nederlandse toeschouwers op te vangen en te begeleiden. “Het is en het blijft hetzelfde liedje”, zegt Eddy Lassche, leider van de Nederlandse politiedelegatie die de Amerikaanse politie ondersteunt in Washington en Orlando. “In onze ogen zou de KNVB best wat meer kunnen doen. Er is zelfs geen steunpunt waar supporters zich kunnen melden voor vragen. Een gemiste kans. Zeker nu in Nederland clubs steeds meer werken met supporters-begeleiders.”

“We doen echt wel wat”, reageert Wil van Rhee, directeur veiligheid van de KNVB. “We zijn enkele malen in de Verenigde Staten geweest om afspraken te maken met de autoriteiten. We hebben voor de supporters ook een speciaal oranje-paspoort gemaakt met tal van nuttige adviezen. Veel meer kunnen we niet doen. Stewards meenemen, zoals we vorig jaar deden bij de interland tegen Engeland in Londen, was nu niet haalbaar. Dat project is nog te pril om daar in een land als Amerika mee te experimenteren.”

Dat vindt ook Hans van Vlokhoven, de supporterscoördinator van de KNVB. “In een land als Amerika is het te link begeleiders mee te nemen. Als daar wat mee gebeurt, krijg je een heleboel juridische problemen. Los daarvan: we hebben nog te weinig goed opgeleide stewards. PSV en Feyenoord werken er al een tijdje mee en ook Den Haag pakt de opleiding goed aan, maar bij de meeste andere clubs moet dat proces zich nog ontwikkelen.”

In Washington is het legioen op zichzelf aangewezen. In Orlando is er nog het speciale 'Dutch Oranje Village', opgezet door een paar slimme zakenlieden. “Supporters hebben recht op een beetje opvang en begeleiding”, meent Joop Lever, een van de initiatiefnemers van het zogenoemde Oranje-dorp. “Het viel ons op dat meestal niets, maar dan ook helemaal niets is georganiseerd voor de supporters. Dat wilden we veranderen met dat dorp. Het is toch leuk dat de fans nu hun eigen plek hebben waar ze onderling feest kunnen vieren.”

Lever is niet bepaald onder de indruk van de medewerking die hij van de KNVB kreeg voor het opzetten van het 'dorp'. “Uiteindelijk zijn we niet tegengewerkt”, zegt hij met gevoel voor diplomatie. “Het lukte zelfs in het WK-paspoort een stukje opgenomen te krijgen over ons dorp. Daar waren we al erg blij mee. De rest moeten we toch zelf doen.”

Rondom het openingsduel tussen Duitsland en Bolivia afgelopen vrijdag heeft de politie van Chicago veertien arrestaties verricht. De fans werden opgepakt wegens ordeverstoring. Volgens een woordvoerder van de politie komt het aantal arrestaties overeen met het aantal aanhoudingen bij wedstrijden van de Chicago Bears in het American Football.