FIFA zwakt nieuwe maatregel weer af

DALLAS, 20 JUNI. De gewraakte overtreding van achteren op de benen, waarvoor een speler op last van de FIFA meteen rood diende te krijgen, blijft de gemoederen bezighouden. Na de eerste serie wedstrijden bleek nogal wat onzekerheid te bestaan over de interpretatie van de nieuwe maatregel.

Hoewel de veelbesproken tackle meer dan eens te zien was, stuurde niet één arbiter de boosdoener weg. “Terecht”, aldus Sepp Blatter, de secretaris-generaal van de FIFA, gisteren tijdens een persconferentie in Dallas. “Het gaat uitsluitend om overtredingen waarbij de verdediger opzettelijk zijn tegenstander van achteren probeert te raken, zonder de bal te willen of kunnen spelen. Voor zover wij hebben beoordeeld, heeft zo'n vergrijp gelukkig nog niet plaatsgevonden. Dus voor alle duidelijkheid: als een speler de bal weggetikt, is er normaal gesproken niets aan de hand.”

Blatter en zijn baas Havelange hadden vlak voor het WK met name in het arbiterskorps de nodige onrust veroorzaakt. Beide topmannen van de FIFA dreigden elke scheidsrechter met het eerstvolgende vliegtuig naar huis te sturen als zij aan de nieuwe instructie geen gevolg gaven.

Bij monde van Blatter toonde de FIFA zich tevreden over de kwaliteit van de arbitrage. Hij zei vooral geen agressie op het veld te zien. “De wedstrijden vinden in een goede sfeer plaats”, aldus Blatter. “Het is heel prettig om te zien dat ons streven van de laatste drie jaar om de arbitrage kwalitatief te verbeteren effect heeft gehad.

Tot nu toe werden er bij het WK twee spelers uit het veld gestuurd. Etcheverry (Mexico) en Nadal (Spanje) kregen op de eerste dag rood. Etcheverry nam tegen Duitsland met een duw wraak op een tegenstander en Nadal stopte tegen Zuid-Korea een doorgebroken speler af. Beide spelers zijn door de FIFA voor twee wedstrijden geschorst. De bonden van de voetballers kregen bovendien een boete van 7.000 dollar opgelegd. (ANP/Reuter)