Europa Cup voor honkballers Neptunus na spannende strijd tegen ADO; Cheergirls en muziek voeren boventoon

DEN HAAG, 20 JUNI. Terwijl het land met de rijke honkbalcultuur schouderophalend naar een mondiaal voetbaltoernooi kijkt, vermaakten drieduizend Nederlandse honkbalfans zich met de Amerikaanse teamsport bij uitstek. Oranje taferelen hoorden niet thuis in het Haagse Leen Volkerijk-stadion. De cheergirls en orgelmuziek voerden de boventoon tijdens de Europa-Cupfinale tussen Neptunus en ADO. Na een spannende partij won Neptunus met 13-9. Een Nederlands onderonsje met twee Amerikaanse spelers in het middelpunt van de belangstelling.

De blanke Neptunus-werper Ken Brauckmiller versloeg de zwarte ADO-werper Robert Moore. De Rotterdamse club won de grote beker en bedankte de 28-jarige 'Kennie B' voor zijn nuttige spel. Hij lachte zoals alleen Amerikanen kunnen lachen. Zelfs een sportieve ADO-supporter feliciteerde de man die de afgelopen twee seizoenen in Den Haag speelde, maar dit seizoen toch maar weer terugkeerde naar Neptunus. “Ze wilden dat ik speler-coach werd, maar daar heb ik nog geen trek in”, verklaarde de 28-jarige Brauckmiller die zes jaar geleden de overstap maakte van de Amerikaanse Minor League naar de Nederlandse hoofdklasse.

Even verderop kreeg Robert Moore een bos bloemen toegegooid. Een troostprijs die hij niet in dank afnam. Een passerende ploeggenoot werd verblijd met een tweede bos. “Voor je vrouw. Ik heb niemand om ze aan te geven.” Een flauwe glimlach verscheen op het gezicht van de 35-jarige Moore, die ruim tien jaar geleden heel even furore maakte bij de San Francisco Giants in de Major League. “Dat was een droom. In Nederland is honkbal gewoon m'n werk.”

Maar zijn werk levert anders een aardige zakcent op, klonk het in de Haagse wandelgangen. En zo goed staat Moore nu ook weer niet te gooien, luidde een ander verhaal. Een zakkenvuller? Niemand die het hardop zegt bij ADO. Wat telt is de mening van de sponsor. En Faramarz Salehi, de Iraanse geldschieter van ADO, is heel tevreden over de enige Amerikaan in het team. Hij roemde Moore's spel in de halve finale tegen San Marino. “Hij had vandaag eerder moeten worden ingezet. Dan had hij ons verlies kunnen voorkomen.”

De nederlaag tegen Neptunus liet Moore ogenschijnlijk koud. Hij moest de beslissende homerun van Wim Martinus toestaan. “It happens”. Hij had last gehad van zware benen, nadat hij in de zesde inning alsnog mocht invallen. Een pitcher werpt onder normale omstandigheden een dag in een weekeinde, maar de professional onder de amateurs wordt geacht iets meer te kunnen. “Hij is een beest”, verduidelijkte ADO-coach Arthur Mari. Hij speelt zijn tweede seizoen in Nederland, woont in Rijswijk, traint de jeugd van ADO en kan niet wachten tot het zaterdag is. “Jullie moeten meer lichtmasten neerzetten. Dan kun je ook door de week spelen en wordt het spelpeil vanzelf beter.”

Voor Ken Brauckmiller hoeft het aantal wedstrijden niet geïntensiveerd te worden. “Alleen zouden ze weer tien in plaats van acht teams moeten plaatsen. Nu spelen de clubs te vaak tegen elkaar.” Hij acht het spelpeil “heel redelijk, beter dan ik had verwacht”. Vorig seizoen werd hij uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de hoofdklasse. Brauckmiller geldt als een veelzijdige honkballer, die ook als slagman tot de uitblinkers behoort. Gisteren kwam hij twee keer over de thuisplaat, na even zoveel honkslagen.

Verveling is hem vreemd, sinds hij afgelopen zomer een baan kreeg bij een Amerikaans bedrijf dat in Hilversum sportkleding verkoopt. Brauckmiller is in dezelfde periode getrouwd met een Nederlandse en beheerst de taal heel aardig. “Straks gaan we een paar biertjes drinken”, klonk het charmant. “In het begin had ik het ook moeilijk. Ik had geen baan en heb veel gereisd door Europa.” Hij zei de aanpassingsmoeilijkheden van Moore wel te begrijpen. “Ik had vooral problemen met jullie humor. Als iemand een grap vertaalde, vond ik hem nooit leuk.”

Moore genoot gisteren vooral van het zonnige weer, dat hij sinds zijn vertrek uit Californië zo node mist. Alleen al om die reden keert hij zeker terug naar de Verenigde Staten. “Ik ben al aan het scouten voor een paar clubs uit de buurt waar ik opgroeide. Straks kan ik daar gaan werken.” Moore groeide op in Los Angeles, de honkballers van de Dodgers waren zijn jeugdidolen. Zoals hijzelf gisteren handtekeningen uitdeelde aan de Haagse jeugd. De lol op de volle tribunes deed hem zichtbaar goed. “Zo zou het vaker moeten zijn.”

In de nationale competitie spelen Moore en Brauckmiller meestal in de regen, voor slecht gevulde tribunes. Maar in Den Haag zaten er gisteren drieduizend toeschouwers. De sfeer riep herinneringen op aan de Haarlemse Honkbalweek, het jaarlijkse hoogtepunt. De Haagse supporters vermaakten zich gisteren opperbest in de typisch Amerikaanse honkbalsfeer. Aleen de swingende Antillaanse band gaf de Europa-Cupfinale een eigen karakter. Een Caribisch sausje met een geur van popcorn. ----------------------------------------------------------------------

Ook de honkballers van Kinheim veroverden afgelopen weekeinde een Europa Cup. In Italië wonnen de Haarlemmers de beker voor bekerwinnaars. Kinheim versloeg in de finale de organiserende vereniging Parma met 3-1. De beslissende klap viel in de zesde inning. Mike Crouwel sloeg een twee honkslag, waardoor Paul Nannen en Alan Lewis konden scoren.

    • Jaap Bloembergen