Don Juan

Medewerkster Morien roept het match-record op. “Wat vullen we bij baan in”, vraagt ze op vlakke toon. Doe maar universitair hoofddocent. Gelukkig informeert ze niet verder. Waarom ik bijvoorbeeld als 'blind dater' me vereenzelvig met iemand waar ik nog regelmatig 's nachts van wakker schrik. Werktuigelijk maakt ze mijn file af. Lengte, leeftijd, karakter. Ik mag kiezen uit 36 kenmerken. Daar ik het match-record op de proef wil stellen kies ik voor wild, wreed, gemeen en agressief. Morien doet er nu beduidend langer over om met haar muis op het scherm de informatie te vinden. “Van de 400 ingeschreven blind-daters heeft nog nooit iemand deze kenmerken als voorkeur opgegeven.”

Mijn kansen om gematcht te worden zijn klein. Maar de vrouw die ik zoek mag in een straal van 50 kilometer van mijn woonplaats wonen. Daar ben ik heel soepel in. Dus, wie weet. Op het scherm wordt om ons geduld gevraagd. Het elektronische brein zoekt stad en land af, naar diegene die het klappen van de zweep kent en tussen de bedrijven door met een glas wijn voor de open haard geen enkele moeite heeft van gedachten te wisselen met een universitair hoofddocent. Gespannen turen we samen naar het veelkleurige scherm. Ah! Er komt beweging in. Antoinette - omgeving Utrecht, assistent personeelszaken - stelt zich aan ons voor.

Het 'leuk-leven- en afsprakenbureau Blind Date' beweert in zijn folders dat zijn computer weet wie het beste bij mij past. Sinds december vorig jaar opereert Blind Date-directeur (tevens handelaar in onroerend goed) Harry van Caen op de markt van zwevende vrijgezellen. Op 120 locaties in het land verspreiden zijn medewerkers in sportcentra en grand cafés inschrijfformulieren. Het werkt heel simpel: op de linkerzijde van het blad vul je in wie je bent, daarnaast naar wie je op zoek bent. Onderaan moet je nog wel je bankrekening invullen, waarmee je Blind Date machtigt maandelijks een bedrag van 45 gulden te incasseren. “In ruil daarvoor sturen we iedere maand een contactkaart, met daarop de naam en het telefoonnummer van degene die de computer voor jou heeft uitgezocht”, vertelt Van Caen.

In Van Caens bestand zijn vierhonderd mensen opgenomen. Vrouwen tussen de 25 en 35 met een hoge opleiding zijn ruim vertegenwoordigd. Die hebben weinig tijd meer om naast hun baan iemand uit de kroeg op te pikken. “Dat is één reden”, weet Van Caen. “Een andere oorzaak is dat mensen veel mondiger, rationeler en harder zijn geworden. Als je als Don Juan in een kroeg een dame ietsje te doorzichtig taxeert, maak je grote kans op een kaakslag.” Bij leuk-leven bureau Blind Date loopt de opdringerige versierder hooguit het risico van een gele kaart. Van Caen: “We hebben een man in ons bestand die herhaaldelijk met zijn afspraakjes al na vijf minuten vrijuit over seks begint. Veel vrouwen voelen zich daardoor bedreigd en hebben daarover geklaagd. Ze kunnen dat doen op de 'ervaringskaart' die bij iedere match wordt meegestuurd. Je kunt daarop aangeven in hoeverre de blind date geslaagd is of niet.” Van Caen heeft de man een gele kaart gegeven. Maar tot nu toe hebben ze over hem geen klachten meer gehoord. Want bij een tweede gele kaart is het rood en dan word je uit het bestand gegooid. Kennelijk heeft hij zijn leven gebeterd.

Medewerkster Morien controleert de matching-scores van mij en Antoinette, omgeving Utrecht. Ik blijk voor maar liefst 72 procent voor haar te vallen. Maar Antoinette vindt mij nog véél leuker en matcht mij 'terug' voor 79 procent. We zijn voor elkaar bestemd!

Maar Morien tempert mijn enthousiasme. “Jullie zijn allebei rokers, dat wel. Maar Antoinette heeft expliciet gevraagd om een serieuze, lieve en openhartige man met humor. Wreed en gemeen is niet bepaald wat zij zoekt.”

We speuren het scherm af. Op zoek naar een fout in het programma. Onderaan Antoinettes verlanglijst heeft ze 'hoge opleiding' en 'rijk' ingevuld. En in haar rijtje met welke categorieën ze van belang vindt staan maatschappelijke positie, rijkdom en opleiding helemaal vooraan. Karakter vindt Antoinette niet zo belangrijk. De programmeur van het Blind Date-programma heeft weliswaar veel respect voor de academie, maar is niet echt op de hoogte van de huidige CAO's aan de universiteit. Want een wrede hoofddocent kan Antoinettes verlangen naar een lieve, maar vooral rijke man nauwelijks inlossen. Snel bergen we Antoinette weer op in het bestand. Het bespaart haar een blauwtje met een hoofddocent en mij een gele kaart. Terug naar het hoofdmenu.

(De naam Antoinette is gefingeerd)

    • Tijn Sadée