Dichter Van Dixhoorn krijgt C. Buddingh'-prijs

ROTTERDAM, 20 JUNI. De dichter F. van Dixhoorn heeft in Rotterdam de C.Buddingh'-prijs voor de nieuwe Nederlandse Poëzie ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn in 1993 uitgekomen bundel Jaagpad.

Naast Van Dixhoorn waren Lucas Hüsgen en F. L. Rosen genomineerd. Voor de prijs kwamen alleen debutanten in aanmerking. De jury constateerde tot tevredenheid dat geen van de drie dichters in de pas loopt met de gangbare vaderlandse poëzie.

Van Dixhoorn viel al in het begin van de jaren tachtig op met een reeks van vijf gedichten, getiteld Goed van Streek, in het tijdschrift Raster. “Het heeft”, meende de jury “lang geduurd voor hij een bouwplan vond dat orde in de chaos kon brengen.” De bundel verscheen bij De Bezige Bij.

Het was voor de zesde keer dat de prijs is uitgereikt. Dat gebeurde tijdens Poetry International, dat deze week zijn 25ste editie beleeft. Eerdere winnaars waren Elma van Haren, Tonnus Oosterhoff, Michaël Zeeman, Anna Enquist en Herman Leenders. De jury bestond dit jaar uit Rein Bloem, Gerrit Kouwenaar en Simon Vinkenoog. (ANP)