Colombia-Roemenie

Vele experts noemden voor het WK Colombia als een van de favorieten. Zelfs Pele had het steeds over dat land. Ook hij was geimponeerd geraakt door de Colombiaanse voetballers. Verleden jaar zorgden ze voor een sensatie door Argentinie op het eigen veld met 5-0 te verpletteren. Een ploeg die dat kan die zou ook in de Verenigde Staten hoge ogen gaan gooien. Aan de andere kant voorspelde zowel de bondscoach van Brazilie, Parreira, als die van Argentinie, Basile dat Colombia niet tegen de druk zouden kunnen.

Dat bleek te kloppen. Colombia imponeerde zaterdagnacht in Los Angeles bij vlagen tegen Roemenie, was ook bijna voortdurend in de aanval, maar verloor de zeer aantrekkelijke ontmoeting wel met 3-1. Bondscoach Francisco Muturana gaf na afloop zijn gerenommeerde collega's gelijk. Zijn spelers waren te gespannen.

Ook de Colombiaanse spelverdeler Carlos Valderama kon geen lijn in het spel brengen. Hij speelde matig. Zijn collega bij Roemenie, Gheorghe Hagi, was daarentegen de beste speler van het veld. Hij deed vooral slimme dingen. Zo maakte hij het tweede doelpunt voor zijn team door de te ver voor zijn doel staande doelman Cordoba van grote afstand te verrassen. Bij de andere twee Roemeense treffers gaf Hagi, na een mislukt avontuur bij Real Madrid nu bij het Italiaanse Brescia spelend, de beslissende passes. Beide keren benutte Florin Raducioiu de kans. De spits verloor dit seizoen bij AC Milan de strijd met de andere buitenlanders om een basisplaats. Volgend seizoen speelt de 24-jarige Roemeen voor Espagnol uit Barcelona. Uitgerekend toen uitblinker Hagi aan de kant werd verzorgd scoorde Colombia tegen met een gekopt doelpunt van Valencia.

Voor Colombia betekende de 1-3 pas de tweede nederlaag in 34 interlands. “Ik voel me niet verslagen”, zei Francisco Maturana na afloop. “We gaan op dezelfde wijze door.” Vlak voor het toernooi had de bondscoach verkondigd dat hij vooral met zijn ploeg naar de Verenigde Staten was gekomen om het publiek te amuseren. “Dan komen de punten vanzelf wel.” Colombia wist inderdaad de toeschouwers te boeien, maar staan nog wel met lege handen. Woensdag speelt het team van Maturana in Los Angeles tegen het thuisland.