Bouwvakvakantie bestaat niet meer

Vroeger was het simpel. In de zomer hadden scholen zomervakantie, met Pasen paasvakantie, met de krokussen krokusvakantie en voor de bouwvak was er de bouwvakvakantie. Maar de bouwvakvakantie is afgeschaft. Werkgevers kunnen nu in overleg met werknemers de vakantiedata bepalen. Ook krokus- en paasvakantie bestaan niet meer. Ze zijn vervangen door tulp-, voorjaars- en meivakantie.

De zomervakantie bestaat nog wel, maar is gespreid. Het zuiden krijgt het eerst vrij, vanaf 2 juli. De regio midden volgt op 9 juli en daarna, op 16 juli, de regio Noord. De spreiding is vastgesteld door de Commissie Vakantiespreiding, in 1986 opgericht en voorgezeten door oud-politicus mr. W. Aantjes. In de commissie zitten vertegenwoordigers van 'onderwijsveld' en toerisme-industrie.

In de zomermaanden zullen 12,7 miljoen Nederlanders met vakantie gaan, voorspelt de ANWB. Een stijging met 1 procent ten opzichte van vorig jaar. De vakantiespreiding moet ervoor zorgen dat ze niet alle 12,7 miljoen op hetzelfde moment hun koffers pakken. “Gaat u de komende tijd lekker op vakantie? Een prima idee, maar liever niet allemaal tegelijk...”, wordt aanbevolen in een brochure van het ministerie van onderwijs en het Nederlands Bureau voor Toerisme.

Als “ideale vertrektijd” voor de zomervakantie geeft het toeristenbureau 2 juli voor regio zuid, 23 juli voor midden en 13 augustus voor noord. (BD)

    • Margot Poll
    • Birgit Donker
    • Karin de Mik